Hysteri och prisrekord när Paul Newmans Volvo 740 Turbo såldes

Filmstjärnan Paul Newmans supersnabba Volvo 740 Turbo orsakade hysteri när den såldes på auktion. En intensiv budstrid slutade med ett smått otroligt världsrekordpris för en Volvo 740.
– Det var kul att åka upp jämsides med en Porsche och köra ifrån dem, berättar Newmans son om bilen. 

En Volvo 740 Turbo som ägts av filmstjärnan Paul Newman orsakade enorm uppmärksamhet i veckan. Bilen har blivit en nyhet i världspressen med 1000-tals artiklar runt om i världen. Och auktionen på Bring a Trailer slutade med hysteri och ett svårslaget världsrekord för en Volvo 740. 

Den omtalade Volvon köptes ny av filmstjärnan Paul Newman som direkt  bytte ut den fyrcylindriga motorn. Newman satte in en 3,8 liters V6:a med turbo på hela 320 hästkrafter. Paul Newman (1925-2008) var en av sin generations största skådespelare och sexsymboler. Han var med i rader av storfilmer och vann en Oscar för sin roll mot Tom Cruise i The Color of Money. 

Volvon var i fint skick, och rejält mycket snabbare än en vanlig Volvo 740 Turbo Kombi. Paul Newman hade bytt ut originalmotorn på 165 hästkrafter mot en trimmad V6:a med turbo Buick Grand National. Enligt papper som medföljer bilen har den hela 320 hästkrafter.

Budgivningen blev intensiv och slutpriset stannade på otroliga 80 740 dollar, vilket får sägas vara passande. Det motsvarar 860 000 kronor och är ett nytt världsrekord för en Volvo 740. 

Även om bilen var fin och hade en speciell motor är det i första hand historiken som gör den så dyr. Bilen var lite blekt här och där och kjolarna har inte perfekt passform, men i stort sett är den i fint skick. Köparen får en polisradio på köpet vilket kan behövas med tanke på hur snabb bilen är. 

– Min pappa hade en udda humor. Med bilar innebar det en serie VW skalbaggar med Porsche-motorer, och så småningom en V8 i baksätet som fattade eld. På senare år hade han en förälskelse i Volvokombi. Jag måste säga att det inte fanns något roligare än att le från passagerarsätet när vi drog fram till en Porsche eller hot rod Chevy på Post Road i Westport och tittade på deras ansiktsuttryck när pappa rökte dem till nästa rödljus. Jag minns det väl, den där boxiga formen den där stubbiga växeln och pappas kacklande skratt. Saknar dig pappa, skriver Paul Newmans son i anslutning till auktionen. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester