Paul Newmans galet snabba Volvo 740 V6 Turbo säljs på auktion

En Volvo 740 Turbo med en svårslagen ägarhistorik. Kombin köptes ny av filmstjärnan Paul Newman som snabbt bytte ut den fyrcylindriga motorn. Newman satte in en 3,8 liters V6:a med turbo på hela 320 hästkrafter. Nu säljs den snabba Volvon på en nätauktion. 

Paul Newman (1925-2008) var en av sin generations största skådespelare och sexsymboler. Han var med i rader av storfilmer och vann en Oscar för sin roll mot Tom Cruise i The Color of Money. 

Newman hade också en speciell smak för Volvobilar, men de skulle ha större och starkare motorer. Han köpte 1988 en ny Volvo 740 Turbo kombi. Turbo-Volvon var en snabb bil på 80-talet, men den fyrcylindriga turbomotorn var inte tillräcklig för Paul Newman. Han tog per omgående bilen till en trimmare i Alabama och beställde motorbyte. 

Bilen transplanterades med en V6-motor från Buick Grand National som försågs med ett stort turboaggregat och en ny femväxlad låda från Borg-Warner. Dessutom fick Volvon ett kjolpaket och sänktes. Enligt papper som medföljer bilen har den hela 320 hästkrafter.

Det var varken första eller sista gången Paul Newman byggde om en Volvokombi. Senare gjorde han om en Volvo 960 som fick en kompressormatad V8 från Corvette. Bilen var en verklig sleeper med sportbilsprestanda. Paul Newman var själv en mycket duktig racerförare med en klasseger i Le Mans 24 timmars och startade även ett eget racingstall med stora framgångar.

Nu kan Paul Newmans snabba Volvo 740 Turbo bli din. Den ombyggda Volvon säljs i USA via nätauktionen Bring a Trailer. Bilen har hunnit bli 37 år, men är fortfarande i bra skick. Den är lite blekt här och där och kjolarna har inte perfekt passform, men i stort sett är den i fint skick. 

Inredningen är i stort sett i originalskick, förutom en extra turbomätare på rattstången och inställningsutrustning för turbon i handskfacket. Dessutom finns en polisradio, ett oumbärligt tillbehör för en Volvo 740 Turbo. Ett registreringsbevis som visar att Paul Newman ägt bilen medföljer Intresset för Volvon är stort och just nu är budgivningen uppe i 220 000 kronor via Bring a Trailer

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester