Historiska bilden: Här rullar Volvos första elbil av bandet

Här rullar Volvos första XC40-elbil av bandet i Gent i Belgien. 
Alla bilar som byggs i år är redan sålda, rapporterar Volvo. 
Bilen kommer 40 mil på en laddning och har hela 408 hk. 

Volvo XC40 Recharge är den första i en rad av elektriska Volvobilar. Kundernas efterfrågan på helt elektriska XC40 Recharge har enligt Volvo varit stark. Alla bilar som ska byggas det här kalenderåret redan sålda. De första bilarna beräknas levereras till kunderna i Sverige i slutet av det här året. Det är dock inte Volvos allra första elbil, redan 2011 kom C30 Electric som gjordes i 250 exemplar.

Produktionsstarten för kundernas bilar följer på en period av förberedelser där fabriken i Gent har byggt ett begränsat antal förproduktionsbilar. Denna process, som görs för alla nya modeller, syftar till att optimera produktionsflödet och säkerställa att varje bil som byggs håller högsta möjliga kvalitet. 

Systermärket Polestar har haft en hel del problem med kvaliteten, bland annat har en del av ägarna till Polestar 2 fått bärga sina bilar till verkstad. Detta vill Volvo förstås försöka att undvika.

– Det här är en stor dag för Volvo Cars och för alla anställda här i Gent, säger Javier Varela, chef för global industrial operations och kvalitet.

Den fyrhjulsdrivna XC40 Recharge har en räckvidd på över 400 km enlgt WLTP och en effekt på 408 hk. Batteriet kan laddas till 80 procent av sin kapacitet på cirka 40 minuter med ett snabbladdarsystem.

Bilen delar en stor del av tekniken med Polestar 2 och har samma Google-teknik och tjänster, som Google Assistant, Google Maps och Google Play Store. Volvo XC40 Recharge P8 får också större mjukvaru- och operativsystemuppdateringar via luften. Det återstår att se om Volvos teknik är färdig, Polestarägarna tvingas vänta till nästa år. 

Köp din Volvo XC40 online

Senaste nytt