Får man häva köpet av en elbil när batteriet inte håller vad det lovar? En Toyota-ägare är besviken på räckvidden och vill att köpet går tillbaka.
– Det här är både en svår och enkel fråga, svarar Ulf Stefansson på Fordonsjuristen.
En av våra läsare har köpt en Toyota BZ4X. Men efter en kort tid blir han besviken. Bilen håller inte alls den räckvidd han hoppats på.
– Vi vill att köpet ska gå tillbaka eftersom bilen inte håller den utlovade körsträckan. Körsträckan med min egen undersökning som visar cirka 31 mil trots att vi fick information som säger 44-51 mil, säger en läsare.
Han blev besviken över bilen och vände sig till Toyotahandlaren för att häva köpet.
– Toyota vägrar ta tillbaka bilen då de anser att det inte är något fel på bilen och man menar att den lovade körsträckan kan variera beroende på körstil typ av körning, skriver läsaren.

Det visar sig att situationen är knivig. Rent juridiskt har inte handlaren gjort något fel. Då är det omöjligt att få rätt och häva köpet. Istället måste han finna sig i att bilen inte är så bra som det först sades.
– Säljaren har ingen skyldighet att upplysa om att räckvidden kan ändras beroende på yttre omständigheter. Sedan tycker jag att man borde det, allra helst om det handlar om en bilköpare som inte är van vid elbilar, säger Ulf Stefansson som är expert på biljuridik hos Fordonsjuristen.
Räckvidden som det pratas om vid bilköpet jämför fordonsjuristen med en fantasisiffra. Den stämmer knappast för någon elbil.
– Biltillverkarna skriver att de klarar upp till ett visst antal mil WLTP. Men det var vid väldigt speciella förhållanden när de prövade bilen i ett laboratorium. I verkligheten blir det en helt annan räckvidd.
För att komma upp i den utlovade milen i räckvidd krävs det att man har samma omständigheter som när bilen en gång testades i laboratorium.
– Under testerna körs bilarna i 20 grader och perfekta förhållanden. Om man kommer till Sverige en kall vinterdag så sjunker räckvidden ordentligt. Sedan har det med packning och andra omständigheter att göra.
Ulf Stefansson ger elbilsägare som är missnöjda med räckvidden mycket små möjligheter att få rätt.
– Enda möjligheten att häva köpet är om det är ett fel på batteriet. Men då har vi ett exempel med Hyundai. De hade fel på batterierna och bytte dem, så var problemet ur världen.
Det är inte ovanligt med besvikna elbilsägare. När räckvidden visar sig inte stämma vänder de sig till handlaren. Men då blir det alltid kalla handen som svar.
– Det händer att bilköpare är besvikna på räckvidden och vill häva köp. Men då måste det som sagt vara något fel på batteriet, att bilen inte når den räckvidd som står i WLTP räcker inte, avslutar Ulf Stefansson.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.