Toyota återkallar sin nya elbil bZ4X – hjulen kan trilla av

Toyota har just lanserat sin första elbil bZ4X. Nu tvingas den japanska tillverkaren återkalla modellen för att hjulen kan trilla av. Tre bilar har redan drabbats. 

Toyotas nya elbil bZ4X har fått lovord i de första testerna. Nu rapporterar CNBC att elbilen måste återkallas direkt. Ett problem med hjulbultarna gör att hjulen kan trilla av från bilen och ägarna uppmanas att inte köra bilen.  

Det är inte många ägare som har fått leverans av bilen ännu, men de kommer att underrättas och ombes att inte köra bilen i väntan på att de lösa hjulbultarna åtgärdas. Även systermodellen Subaru Solterra som är samma bilmodell återkallas för fel på hjulbultarna, men den modellen har inte levererats till kunder ännu. Även europeiska bilar ska vara berörda av återkallelsen.

Toyota bZ4X har precis kommit till Sverige.

Toyota håller på att utreda orsaken varför hjulbultarna lossnar från bilen. Det finns tre registrerade fall av de 2700 bilar som levererats. Två av fallen har skett i USA och ett i Taiwan. Det som händer är att bultarna på hjulen gängar upp ända till hela hjulen trillar av från bilen. Toyota har själva kunnat återskapa felet i tester och gör därför en återkallelse. Lösningen är ännu inte helt klar, men åtgärden blir kostnadsfri för ägarna.