Rester från skaldjur kan vara lösningen för elbilar. Forskare har tillverkat batterier med avfall från skaldjur som är lika effektiva som litiumjonbatterier. Och batterierna efterlämnar inget farligt avfall.
Forfarande är elbilar betydligt dyrare än traditionella bilar med förbränningsmotorer. Orsaken är att batteriet är dyrt att tillverka då en mängd jordartsmetaller som måste brytas i gruvor ingår. Och dyrare blir det i takt med att efterfrågan skjuter i höjden.
Nu kan forskare ha hittat ett oväntat sätt att bygga billigare och mer miljövänliga elbilsbatterier utan att det behövs nya gruvor som förstör miljön.
Den oväntade lösningen är – kräftdjur. Forskare från Marylands universitet har publicerat en artikel i den vetenskapliga tidskriften Matter där de berättar hur de framställt kräftbatteriet.
Forskarna framställer elektrolyten till det nya batteriet från kitosan som är ett biologiskt material som kan tas fram från skalen från kräftor, räkor, krabbor och hummer. Kitosan framställs från kitin som är en naturlig polymer som ingår i skalen från skaldjur.
Forskarna använder kitosan som elektrolytskikt i batteriet. När batteriet tjänat ut kan det brytas ner av bakterier på kort tid, till skillnad från dagens batterier som kan ta 1000-tals år att bryta ner. Forskarna vill dessutom ersätta litium i batterierna med zink, då zink är en vanligare jordartsmetall.
– Generellt sett är välutvecklade zinkbatterier billigare och säkrare, uppger forskarna.
Ett prototypbatteri som har utvecklats visar att effektiviteten och verkningsgraden är lika bra som för ett lithiumbatteri. Massproduktion ligger dock ett bra tag fram i tiden, men tekningen finns och är fungerande.
Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter