Försäkringsbolag slår larm: 100-tals olyckor med löst sittande vinterhjul

Här är livsfarliga missen med vinterhjulen som orsakar 100-tals olyckor och incidenter.
Bilägare som inte efterdrar bultarna riskerar att hjulen trillar av från bilen. 
– Att efterdra hjulbultarna efter fem till tio mils körning är en viktig och enkel åtgärd för att undvika livsfarliga olyckor, säger Stefan Brala, säkerhetsexpert på Trygg-Hansa. 

En ny undersökning från Trygg-Hansa visar att 4 av 10 svenskar inte vet när bilen ska ha vinterdäck. 

CarUp kan härmed upplysa att bilen ska ha vinterdäck med eller utan dubb – från 1 december till 31 mars om vinterväglag råder. Dubbdäck får användas 1 oktober till 15 april. Så har du inte bytt till vinterdäck är det hög tid att planera för ett byte snarast. 

Ett vanligt misstag som kan bli livsfarligt är att glömma bort att efterdra hjulbultarna. Det är ingen myt att det varje år sker svåra olyckor med bilister som har tappat sina vinterhjul. Enligt statistik från Trygg-Hansa lossnar hundratals hjul varje år på de svenska vägarna när bilägare inte har efterdragit bultarna.


Efter däckbytet är det många som glömmer att efterdra hjulbultarna efter fem till tio mils körning. Enbart hos Trygg-Hansa är det 100–150 kunder varje år som råkar ut för incidenter när bultarna inte dragits åt.

– Att efterdra hjulbultarna efter fem till tio mils körning är en viktig och enkel åtgärd för att undvika livsfarliga olyckor. Det behöver bara göras en gång med hjälp av ett fälgkors eller ännu hellre en momentnyckel. Är du osäker på hur du gör kan du alltid kontakta en verkstad, säger Stefan Brala.


7 tips till ett säkert däckbyte

  1. Kom ihåg att efterdra hjulbultarna. Oavsett om man bytt däcken själv eller låtit någon annan göra det är det viktigt att man efter några mils körning efterdrar hjulbultarna. Använd ett fälgkors eller ännu hellre en momentnyckel, så att du inte drar för löst. Är du osäker är det alltid bäst att låta en verkstad efterdra däcken.
  2. Sätt de bästa däcken bak. Oavsett om du har en fram- eller bakhjulsdriven bil bör de bästa däcken, med andra ord de som har störst mönsterdjup eller dubbutstick, sättas bak på bilen. Detta minskar risken för sladd när du svänger eller bromsar.
  3. Se till att däcken inte är för slitna. Mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst 3 millimeter, men av säkerhetsskäl bör det gärna vara mer. För sommardäcken räcker ett mönsterdjup på 1,6 millimeter.
  4. Kontrollera lufttrycket. Rätt lufttryck i däcken sparar inte bara bränsle utan påverkar också däckens livslängd. Kom också ihåg att anpassa lufttrycket efter hur mycket du lastar.
  5. Använd rätt verktyg. Använd gärna garagedomkraft och pallbock, men kontrollera först var bilens lyftpunkter är. Säkerställ att din bil står på ett plant underlag med en växel ilagd och handbromsen åtdragen, innan du sätter igång arbetet.
  6. Är du osäker – anlita ett proffs. Om du är det minsta osäker på hur du byter däck på ett korrekt sätt, bör du vända dig till en verkstad eller däckfirma. De kan även förvara dina däck tills det är dags att byta igen.
  7. Förvara däcken rätt. Om du förvarar däcken hemma, tänk på att inte utsätta dem för hög värme och solljus. Om däcken sitter på fälg ska de staplas eller hängas upp, medan lösa däck ska stå upp med slitbanan mot underlaget och helst roteras en gång i månaden.
    Källa: Trygg-Hansa