Nu prisdumpar Ford sina elbilar – kommer att sälja med förlust

Ford ger sig in i priskriget med Tesla. Nu sänker företaget priset på elbilen Mustang Mach-E, som mest sänks den med 60 000 kronor i USA. Ford erkänner att de kommer att sälja vissa elbilar med förlust och aktien föll på börsen. 

Teslas prissänkningar får nu den första stora tillverkaren att sänka sina priser. Ford gör nu en kraftig prissänkning av elbilen Ford Mustang Mach-E. Till att börja med är det på den amerikanska marknaden som priserna har sänkts. Enligt Ford kommer vissa bilar nu säljas med förlust. 

Ford ska öka produktionen av Mustang Mach-E vid fabriken i Mexiko från 78 000 bilar per år till 130 000 bilar. Marin Gjaja som är kundchef för Fords elbilar bekräftar att vissa modeller inte längre är lönsamma, men att företaget måste svara på Teslas drag.
– Vi reagerar på förändringar på marknaden. När vi ser ut och vill förbli konkurrenskraftiga på marknaden måste vi svara, säger han enligt CNBC

Som mest sänks priserna med 60 000 kronor på Ford Mustang Mach-E i USA, även extrautrustning har blivit billigare.

Tesla sänkte sina priser med som mest 150 000 kronor, men så långt går inte Ford. De sänker de olika modellerna med mellan 6000 kronor och 60 000 kronor. Även priset på olika tillval till bilen sänks kraftigt. Den modell som sänks mest är prestandamodellen Mach-E GT. Hittills gäller sänkningarna enbart den amerikanska marknaden. 

Ford hoppas kunna kompensera förlusterna de gör på vissa modeller med minskade kostnader per enhet tack vare ökade volymer, samt med minskade råvarukostnader. Kunder som väntar på att få en Mustang Mach-E levererad kommer enligt Ford att få det nya lägre priset. I Sverige kostar en bakhjulsdriven Ford Mustang Mach E RWD från 699 900 kronor, vilket är 150 000 kronor mer än motsvarande Tesla Model Y. Modellen är ändå billigare än tidigare.

– Detta gäller i dagsläget endast Nordamerika. I Europa ser vi ständigt över vår prisstruktur för att erbjuda bästa möjliga pris för våra kunder. Vi har nyligen lanserat mycket attraktiva och konkurrenskraftiga erbjudanden på Mustang Mach-E och kan förse våra europeiska kunder med mycket korta ledtider på de flesta specifikationer, säger Erik Lindham, PR-chef för Ford Sverige till Carup.

Volkswagens vd Oliver Blume har gett beskedet att de inte tänker sänka sina priser, de litar till sina bilars tillförlitlighet. Även Volvo ligger kvar med priserna som nyligen höjdes.
LÄS MER: Trots chocksänkningen – ingen leveranstid på Teslas bilar

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester