Miljonvinsten på Triss förändrade fattiga pensionärens liv. Nu berättar de om sitt spännande vinterliv i den lyxiga husbilen.
– Den fungerar väldigt bra på vintern, det är så skönt och ombonat, säger Ulla Wiklund.
För drygt två år sedan gick hon i pension. Efter ett liv inom vården var det en tämligen fattig tillvaro som väntade Ulla. Men några dagar efter pensioneringsdagen åkte de till stormarknaden för att handla.
– På vägen ut köpte jag en Trisslott, det var tre tv-apparater och jag åkte dit för att skrapa fram fem miljoner kronor, berättar hon.
En del av pengarna delades ut till nära och kära. Inte minst blev barnen tacksamma för ett tillskott. Men resten av pengarna funderade Ulla på vad hon skulle göra med. Valet föll på en husbil. En jättelik Kabe som fungerar likt ett rullande palats.
– Vi kände att vi var för gamla för ett hus. Men en husbil kan man ta med sig och se nya platser. Dessutom finns det ingen trädgård att sköta. Det är någon annan som klipper gräset, säger hon och skrattar.
I två år har Ulla och hennes Erik haft sin husbil. Om somrarna kastade de loss och reser ut över Sverige för att se sig om. Men när vintern kommer är det många husbilsägare som ställer undan sitt paradis. Men det gör Erik och Ulla, de lever året runt med sin Kabe.
– Vi åker till de campingar som är öppna. Men det är inte så många, snart ska vi åka till Rättvik och dessutom planerar vi en resa till Stockholm. Där finns en uppställningsplats vid Tantolunden, sedan kan man bara promenera mot staden.
Man skulle kunna tro att fem miljoner och en lyxig husbil skulle vara en livsförändrare. Men inte Ulla och Erik, de har fortfarande fötterna på jorden.
– Det har faktiskt inte förändrats så mycket, vi hade alltid husvagn tidigare. Men med vinsten har vi råd att köra den här husbilen.
Det är inga problem att resa med husbilen på vintern. Snarare är det lugnare och skönare ute på campingarna. Varje årstid har sin tjusning, menar de båda äventyrliga pensionärerna från Falun.
– Den fungerar väldigt bra på vintern, det är så skönt och ombonat där inne. Dessutom går det lättare att grilla nu när det är kallt. Sedan kan vi ställa ut marschaller och sätta oss i ett par varma plädar när det är fint väder.
Elektriciteten är den eviga frågan för alla husbilsägare. Om vintern behöver man värma upp sig och kan inte fricampa på samma sätt som under de varma årstiderna. .
– Man vill gärna ha el på vintern, det går åt så mycket gasol om man ska ha värmen på utan att ha elen inkopplad. Sedan är det bra att ha en vinterbonad husbil med vattenburen värme istället för luftburen.
Samtidigt öppnar Ulla för att husbilen kan vandra vidare. Med pengar på banken och nya drömmar funderar hon faktiskt på om de inte ska ta och byta upp sig.
– Nu är det två år sedan vi köpte den här. Man får se lite hur det blir till våren, kanske har vi tröttnat och vill köpa något nytt.
Med åren blir det mesta vardag, även en lyxig husbil. Kanske behöver Ulla och Erik något nytt för att fortsätta upptäcka Sverige från sin husbil.
– Efter ett tag blir man lite fundersam och tänker på något nytt. Då ser man saker som kunde gjorts bättre och kanske detaljer med inredningen som man inte är lika nöjd med längre.
Men även om vi står mitt i vintern, är Ulla och Erik i full gång med att planera inför sommarsäsongen. Så fort det blir varmt ska de ut och upptäcka nya platser.
– Till sommaren har vi planerat en resa längs en rutt som vi inte varit så mycket på. Längs östkusten. Vi tänkte börja i Norrköping och sedan leta oss söderut. Det blir nog Kalmar med en sväng över till Öland och kanske in i Blekinge.
Ulla och Eriks fem bra Smultronställen för campare om vintern:
Orsa
Rättvik
Öregrund
Skagen
Långholmen
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.