Fabriksny Volvo 480 ES från 1986 – bara gått 8 mil på 34 år

En av de mest annorlunda Volvomodellerna någonsin. 
Nu kan du köpa en fabriksny Volvo 480 ES som bara gått 8 mil!
480 ES blev historisk som Volvos första framhjulsdrivna bil någonsin. 

Volvo 480 ES är en ofta förbisedd modell bland entusiasterna. Vissa rynkar på näsan för att bilen är byggd i Holland i samma fabrik som tillverkade Daf-släktingen Volvo ”Rem-Johan” 343.  Men modellen får allt fler anhängare och designen är högst modern än i dag. När Volvo lanserade 480 ES i september 1985 var många tveksamma till utseendet som bröt helt med Volvos kantiga ideal. 

Modellen hade framhjulsdrift och en tvärställd motor på 1,6 liter från Renault. Senare skulle plattformen ligga till grund för Volvo 440 och Volvo 460. Väghållningen fick mycket beröm av den tidens motorjournalister, Lotus hade nämligen varit med vid utvecklingen. Chassit skulle ha klarat betydligt mer än de 109 hk som gömde sig under den kilformade motorhuven. 

Volvo 480 ES hade en mängd avancerade finesser, och i början krånglade elektroniken en hel del. Bilen hade popup-lyktor hämtade från riktiga sportbilar. Långt före alla andra hade strålkastarna en hitta vägen-hem funktion, något som är standard på alla bilar i dag. Instrumentpanelen hade flera digitala små displayer, något som var mycket modernt för tiden. Bilen har inte något vanligt baksäte hade inte 480 ES, det är i stället två individuella stolar med ett låsbart fack i mitten.

Någon riktig försäljningssuccé blev inte 480 ES, totalt byggdes inte mer än 80 000 exemplar under modellens levnad. Kanske var det de många barnsjukdomarna i början som gav modellen dåligt rykte? 

Nu kan du investera i en helt unik Volvo 480 ES som bara gått 8 mil på 36 år. Det handlar om en förseriebil med chassinummer 184. Bilen rullades in på ett museum direkt från fabriken år 1986, och därefter har den ägts av en samlare. Nu har den återupplivats genom omfattande renovering och underhållsarbete. Bland annat är alla gummidetaljer som torkat ut nya. Så det handlar om en 34 år gammal Volvo helt i nyskick och som bara gått 8 mil.

En riktigt Volvosamling är väl inte komplett utan en 480 ES? Nu kan bilen bli din för endast 230 000 kr, det är mindre än nypriset 1986 med hänsyn taget till inflationen.