EXTRA: Krossade Koenigseggs världsrekord: SSC Tuatara körde 508,7 km/h

Svenska Koenigseggs rekord är historia. SSC Tuatara bekräftar nu att de krossat alla hastighetsrekord för produktionsbilar. 
Det nya rekordet är: 508,7 km/h, med en snabbaste fart på 532,7 km/h. 

Den amerikanska hyperbilen SSC Tuatara (Shelby Super Cars) har satt nytt världsrekord för produktionsbilar. Under ett rekordförsök i Nevada i helgen kom SSC Tuatara som snabbast upp i 532,7 km/h med en medelhastighet i två riktningar på 508,7 km/h. Svenska Koenigsegg hade det gamla rekordet med 449 km/h och Bugatti körde 490 km/h i ett rekordförsök som inte godkändes.  

LÄS MER: SSC TUATARA ÄR RITAD AV SAABS DESIGNCHEF

Du kan se rekordet i filmen här ovan, SSC Tuatara krossade rekorden med stor marginal och i två riktningar.  

Den som satt bakom ratten var den brittiska tävlingsföraren Oliver Webb, i ena riktningen körde han i 484 km/h, och i den andra i hela 532,7 km/h. Snittet blev det nya rekordet 508,7 km/h, uppger Top Gear som fått en filminspelning från rekordet. 

SSC Tuatara är en amerikansk hyperbil som endast väger 1247 kg. Den har en V8-motor på 5,9-liter med dubbla turboaggregat. Effekten är hisnande 1750 hk. Men en stor del av hemligheten ligger i aerodynamiken i karossen som har en dragkofficient på endast 0,279. Men enligt föraren Oli Webb så fanns det mer att ge. 

– Det fanns definitivt mer där inne. Med bättre förhållanden hade det gått snabbare när jag närmade mig 532 km/h så klättrade Tuatara 30 km/ på fem sekunder. Sidvinden hindrade oss från att nå bilens gräns, säger Oliver Webb. 

Grundaren Jerod Shelby har kämpat i över tio år för att ta tillbaka rekordet. 

– Det har gått tio år sedan vi hade det här rekordet med vår första bil, Ultimate Aero, och Tuataras prestanda återspeglar det engagemang och fokus som vi följde denna prestation med, säger Jerod Shelby, VD för SSC. 

Koenigsegg har sagt att deras Jesko Absolut ska klara över 500 km/h, men om den är kapabel att klara 508 km/h återstår att se. Sista ordet lär inte vara sagt. 

Köp din ssc tuatara online

Senaste nytt