En lögn att desperata ägare paniksäljer elbilar

Desperata elbilsägare påstås paniksälja elbilar på Blocket för att inte förlora pengar. Men jag kan avslöja att Aftonbladets larmartikel är fake news. Det som av Blocket påstås vara en explosionsartad ökning handlar för en modell om en ökning från 7 till 10 bilar. Att marknadens största aktörer sprider lögner som kan få stor påverkan på bilpriser är allvarligt. Sälj inte din elbil för billigt!

KRÖNIKA – ÅSIKTERNA ÄR SKRIBENTENS EGNA. Idag går Sveriges största dagstidning Aftonbladet ut med uppgifter att desperata svenska elbilsägare paniksäljer sina elbilar på Blocket för att rädda sin pengar. 
– Vi ser att det finns en rädsla att behålla sina elbilar för länge eftersom det finns en osäkerhet vad gäller andrahandsvärdet. Det är oklart om vissa märken kommer med ytterligare prissänkningar, som påverkar priserna på begagnat. Det märks inte minst på att antalet annonser av elbilar ökat explosionsartat, säger Blockets bilexpert Marcin Stepman till Aftonbladet.

Det finns bara ett problem med Aftonbladets och Blockets larm. Uppgifterna är otroligt överdrivna och har dålig täckning i verkligheten. Enligt tidningen är det bilar som Volkswagen ID.4, ID.3, Skoda Enyaq och Tesla Model Y som nu paniksäljs av sina desperata ägare. Men en enkel faktakoll på Blocket visar att det är fake news och att det knappt finns några bilar till salu från privatpersoner. Om det nu är en explosionsartad ökning är det från nästan obefintliga nivåer.

En explosionsartad ökning innebär att utbudet ökat från sju till 10 privatsålda bilar.

Totalt säljer 16 privatpersoner just nu sina begagnade VW ID.4-bilar på sajten. När det gäller Skoda Enyaq så säljs 14 bilar av privatpersoner. Totalt 10 VW ID.3 säljs av privatpersoner. Motsvarande siffror för handlare är 304 ID.4, 466 ID.3 och 200 Skoda Enyaq. När det gäller Tesla Model Y, Sveriges mest sålda nybil 2023, är det i skrivande stund 39 privata ägare som säljer, medan 155 bilar bjuds ut av handlare. Om vi kollar ytterligare lite djupare så ser vi att det inte heller handlar om några desperata lågpriser som ägarna begär. Den billigaste Teslan som säljs av en privatperson är drygt två år gammal och kostar 139 000 kronor mindre än en helt ny.

Med tanke på att det finns 26 000 Volkswagen ID.4 bilar i Sverige och att 16 bilar säljs av privatpersoner så handlar det inte om mer än en bil på 1600. När det gäller Tesla Model Y så är det en bil på 700 som just nu ”paniksäljs i desperation” på Blocket. Snacket om panik och desperation är således extremt överdrivet. Enligt en kontroll jag gjort med Blocket är ökningen i antalet annonser 47 procent, det betyder i praktiken att det ökat från 7 ID.3-bilar som är till salu via privatpersoner till 10. Totalt är det 489 elbilar som säljs just av privatpersoner på Blocket, jämfört med 11 897 bilar som går på andra drivmedel. Det vill säga att elbilar är enormt underrepresenterade hos privata säljare.

Det råder ingen tvekan om att begagnatpriserna på elbilar har gått ner kraftigt det senaste året. Många bilhandlare har stora lager av osålda begagnade elbilar. Det har gjort att en stor andel elbilar exporteras ut från Sverige Men att Sveriges största dagstidning Aftonbladet och Sveriges största bilsajt Blocket tillsammans går ut med oerhört överdrivna uppgifter i syfte att skapa panik för att sälja fler betalabonnemang är allvarligt och kan lura många bilägare att sälja sina bilar för billigt. Visst, vi journalister tvingas ibland att vinkla våra nyheter lite för hårt för att bli lästa i dagens mediebrus, men detta passerar anständighetens gräns. För transparensen skulle vill jag berätta att jag för många år sedan har arbetat på Aftonbladet och även periodvis hjälpt Blocket.

Blocket gick i somras ut med uppgiften om att begagnade bilar hade störtdykt med 15-22 procent på en enda månad. Efter att Carup faktagranskat siffrorna tvingades Blocket dra tillbaka allt och be om ursäkt. I själva verket hade flera av biltyperna ökat i pris. Lita inte på de nya uppgifterna att elbilsägare paniksäljer sina elbilar och är desperata. Förleds inte att sälja din elbil för billigt, för detta är i mina ögon fabricerade nyheter. Dessutom är elbilen oftast billigare att köra visar Carups nya jämförelse

Så här svarar Blocket på frågan det stämmer med verkligheten att det privata utbudet har ökat explosionsartat eftersom ägare är rädda att behålla elbilar. 
– Efter att bensin- och dieselpriserna sänktes vid årsskiftet så ser vi att utbudet av privata elbilar till salu på Blocket ökat med 47% direkt efter årsskiftet vilket är en markant ökning på kort tid.
Samtidigt ser vi också att antalet visningar på Blocket på en privat elbil ligger på 93 besök per dag medan motsvarande bensinbil har 278 besök per dag. Skillnaden är att trafiken på elbilar är på samma nivå som tidigare medan den på privata bensinbilar ökat med 30 procent, säger Blockets bilexpert Marcin Stepman till Carup.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester