MSB varnar för ökning av bränder i elfordon. Men det är inte elbilar som är boven. Bränder i mindre elfordon ligger bakom ökningen med 48% på bara ett år.
Myndigheten för Samhällsberedskap slår larm om att antalet bränder i elsparkcyklar skenar. Totalt har brann 174 eldrivna fordon under förra året. Året innan brann 117 fordon, vilket innebär en ökning på 48 procent. Flest bränder under 2024 har skett i elsparkcyklar, 78 stycken, följt av bränder i personbilar 40 stycken och i elcyklar, 37 stycken. Bränderna i elsparkcyklarna sker nästan alltid vid laddning av batteriet.
– Det är därför mycket viktigt att ladda batterier på ett säkert sätt och ha en fungerande brandvarnare hemma. Ladda helst inte ett cykelbatteri eller en elsparkcykel i hallen eftersom hallen oftast är en utrymningsväg, säger Ulf Bergholm, handläggare på enheten för lärande från olyckor på MSB.
Trots att antalet elbilar och hybrider ökar kraftigt sker ingen stor ökning av bränderna. I slutet av 2024 fanns knappt 900 000 bilar med el- eller hybriddrift och nästan 4,1 miljoner bilar med andra drivmedel (bensin, diesel, etanol och gas) i trafik i Sverige. Under 2024 var 40 el-/hybridfordon inblandade i brand där räddningstjänsten har fått larm om händelsen. Motsvarande siffra för 2023 var 38 bränder. Totalt brann det under 2024 i drygt 3 100 personbilar oavsett bränsle per år i Sverige, inklusive anlagda bränder i fordon med förbränningsmotorer och elfordon. Det innebär att brandrisken är betydligt högre i bilar med förbränningsmotor.
Myndigheten uppmanar nu alla som har ett elfordon att tänkta på att ladda säkert. Du måste ha uppsikt över laddningen, och håll alla brännbara material borta. Det finns framförallt två stora risker.
- termisk rusning som kan starta en brand i batteriet och i värsta fall en explosion samt
- farlig brandrök.
Så laddar du säkrare
När det gäller batterier till mindre eltransportmedel som laddas i bostaden rekommenderar MSB att laddning sker under uppsikt och inte i närheten av brännbara material. Om batterier laddas inne i bostaden är det viktigt att det finns fungerande brandskydd såsom brandvarnare, pulversläckare och brandfilt, då kan du få tidig varning och agera snabbt. Det är även viktigt att alla i bostaden vet hur de tar sig ut ur huset om det börjar brinna. Var även uppmärksam på batterier – ett skadat batteri har en större risk att börja brinna. Sladd och laddare som har synliga skador bör bytas ut.
Källa: MSB
Brandskyddsföreningens råd för säkrare laddning
1.Placering av laddstationer för elfordon:
Laddplatser bör placeras nära in- och utfarter för att enklare kunna flytta ut fordon vid en brand. Om möjligt, undvik att placera laddplatser i närhet till trapphus och hissar för att minska spridningen av rökgaser.
2.Avstånd till brandfarliga material:
Undvik att placera laddstationer nära brännbara material eller utrymningsvägar. Detta är viktigt för att minimera riskerna för att rök och brand sprider sig till andra delar av byggnaden.
3.Sektionering och brandceller:
Det är fördelaktigt om laddplatserna kan sektioneras med brandceller för att minska omfattningen av en eventuell brand. Ju fler brandceller, desto bättre skyddas byggnaden mot eventuell brandspridning.
4.Släcksystem och övervakning:
Installera om möjligt vattensprinklers i områden där laddning av elfordon sker, samt brandlarm för tidig detektion. Snabb upptäckt av en brand är avgörande för en effektiv räddningsinsats.
5. Kontroller och besiktning:
Genomför regelbundna kontroller av den tekniska utrustningen. Leta efter tecken på skador, som missfärgningar eller spruckna kablar, samt batterier med utbuktningar eller onormal värmeutveckling. Detta minskar risken för tillbud.
6. Säkra laddningsmiljöer:
Laddning av batteridrivna redskap som elcyklar och eltruckar bör ske i specifika utrymmen med tillgång till släckutrustning. Undvik att ladda batterier på eller nära brännbart material, såsom trä eller papper.
7. Räddningstjänstens involvering:
Informera Räddningstjänsten om var laddplatser finns i byggnaden. Ha en tydlig skyltning eller ritning som visar var laddplatser och elfordon är placerade, och bjud in Räddningstjänsten för att samverka vid placeringen av laddplatserna.
8. Övningar och beredskap:
Genomför regelbundna övningar med personal där olika scenarier testas, inklusive hantering av batteribränder. Detta bör vara en naturlig del av det systematiska brandskyddsarbetet (SBA) i verksamheten.
Källa: Brandskyddsföreningen
LÄS MER:

Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter