Efter 25 år: Volvo tar tillbaka bakhjulsdriften på nya modeller

Den gyllene eran som gick i graven med Volvo 940 är på väg tillbaka. Volvo är på väg att ta tillbaka bakhjulsdrift som standard till sina nya modeller. Nya Volvo EX90 kommer med drivning bak – och den kommande Volvo EX30 får också bakhjulsdrift. 

Under mer än 60 år var Volvo ett bakhjulsdrivet bilmärke. Med Volvo 480 gjorde framhjulsdriften sitt intåg hos märket, och när 850 kom 1991 var bakhjulsdriftens dagar räknade. När Volvo 940 lades ner 1998 gick den bakhjulsdrivna epoken i graven till mångas sorg. 

Men snart kommer Volvos modeller att ha bakhjulsdrift som standard igen. Nu avslöjar Autoweek att SPA2-plattformen i grund och botten är konstruerad för bakhjulsdrift. Volvo har bekräftat att den nya lyxiga elbilen Volvo EX90 kommer i ett billigare bakhjulsdrivet utförande. Även andra elektriska Volvomodeller som bygger på samma plattform lär bli bakhjulsdrivna. 

Nya Smart #3 får bakhjulsdrift som standard – Volvos kommande modell EX30 bygger på samma plattform.

Under 2023 visar Volvo nästa elbil – Volvo EX30. Den bilen bygger på samma plattform som Smart #1 och nyligen visade Smart #3, bilar som också i första hand blir bakhjulsdrivna. Sannolikt kommer även en crossover i XC60-storlek lanseras med Smart-plattan som grund. 

Så efter 25 års frånvaro kommer bakhjulsdriften att göra comeback på Volvo nästa år. Många som gillar att sladda kommer förstås att jubla. För en elbil innebär bakhjulsdrift flera fördelar. Drivhjulen med högt vridmoment får mer grepp och det blir mindre ryckningar i ratten under acceleration. Nackdelen (eller en rolig fördel tycker vissa) är benägenheten att sladda i halka. Men den saken går att tukta med moderna antisladdsystem.

Volvo EX90 kommer snart i en bakhjulsdriven inroparmodell.