Drömmen i kolfiber: Elektrisk Audi Sport Quattro med 816 hk

Nu kommer en av de mest legendariska Audi-modellerna som elbil. 
Företaget E-Legends är på väg att släppa en elektrisk Audi Sport Quattro. 
Med 816 hk och kaross i kolfiber blir prestandan något alldeles extra. 

Audi Sport Quattro är en av de mest legendariska rallybilarna från 1980-talet. Bland annat kördes den i några rallyn av Stig Blomqvist när han vann Rally-VM 1984. Bilen bygger på Audi ur-Quattro, men har kortad hjulbas och starkare motor. 

Nu släpps en elektrisk hommage till den klassiska modellen. Det är för företaget E-Legends, som huserar strax utanför Ingolstadt, som bygger EL1 som är en elbil inspirerad av Audi Sport Quattro S1.  Designen är en modern tolkning av Sport Quattro och ritad av E-Legends grundare Marcus Holzinger. 

Prestandan i elbilen blir något alldeles extra. Bilen får tre elmotorer, varav två på bakaxeln. Den totala effekten är 816 hk. Tack vara att karossen görs i kolfiber stannar vikten på 1680 kg, trots att batteripaketet på 90 kWh väger 550 kg. 

Tack vare fyrhjulsdrift med torque vectoring klarar bilen 0-100 km/h på endast 2,8 sekunder. Räckvidden är omkring 400 km. Bilen kommer att byggas i en begränsad upplaga på 30 exemplar och varje bil kostar 10 miljoner kr. Sedan tillkommer ytterligare två serier om 30 bilar som byggs på två legendariska rallybilar. Vilka vill E-Legends inte avslöja ännu. 

Skriven av

Website | + posts

Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup.