Drömbilen som Volvo förbjöd – nu kan P1800 Cabriolet bli din

Här är drömbilen som Volvo aldrig byggde – och sedan förbjöd. Volvo P1800 Cabriolet kunde ha blivit en monstersuccé men modellen stoppades av Volvo. Nu säljs ett exemplar av den ovanliga men himmelskt sköna cabrioleten på auktion. 

Volvo P1800 var med sina sköna linjer en väldigt omtyckt modell i USA. Men många tyckte att en cabriolet saknades. Trots att föregångaren P1900 var en cabriolet ville Volvo inte skapa en taklös P1800. Eller kanske just därför, P1900 var en stor flopp och vek i karossen. 

Men eftersom kunderna i USA verkligen vill ha en öppen Volvo P1800 fanns det en Volvohandlare som fann på råd. Återförsäljaren Volvoville på Long Island tog fram sin egen modell av P1800 Convertible. För ungefär 1000 dollar extra kunde köparna få en P1800 med himlen runt hörnet.

Det blev ungefär 30 cabrioleter tillverkade mellan 1964 och 1969. Men Volvo gillade inte alls tilltaget och förbjud vidare produktion av modellen. Handlaren tvingades lägga ner trots att fler kunder ville ha bilen. Volvo P1800 Cabriolet ansågs inte gå ihop med Volvos säkerhetsimage.

Cabrioletkarossen passar i alla fall Pelle Pettersson ikoniska design oväntat bra och idag är de ombyggda bilarna åtråvärda samlarobjekt. Nu säljs ett exemplar av den ovanliga dröm-Volvon på nätauktionen Collecting Cars. Bilen är i ett riktigt fint skick och dessutom utrustad med för P1800 ovanliga Borrani ekerfälgar. 

Enligt säljaren var den dock i ett miserabelt skick när den anlände till Zeebrügge i Belgien när bilen köpts från USA. Med trasiga bromsar och sönderrostad bensintank kunde den under stor dramatik köras hem till Zürich i Schweiz. Bilen togs till Grekland för en omfattande renovering – som tog 12 år. 

Nu är bilen i mycket fint skick och är lackerad i svart med. kontrasterande beige sufflett och inredning. Bilen har luftkonditionering som monterades hos återförsäljaren när den var ny. Det finns ett emblem som säger P1800 E, men under huven är det en B18 med förgasare, dock är den uppgraderad med Weberförgasare. Om bilen är byggd av Volvoville elelr någon annan är okänt.
– En underbar följeslagare för helgutflykter, turnéer i fint väder och besök på klassiska bilsalonger, uppger Collecting Cars som säljer bilen. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester