DeLorean hade kunnat bli 80-talets Elon Musk

John DeLorean blev aldrig sin tids Elon Musk. Istället dog han fattig och bortglömd. Men hans skapelse har aldrig varit hetare än nu.

Den legendariska bilskaparen föddes 1925. Mitt under förbudstiden i Detroits fattigaste kvarter. Han var den äldsta sonen till Zachary DeLorean, en fattig rumänsk invandrare och hans ungerska fru Kathryn. Egentligen ville aldrig John arbeta med bilar. Han förknippade dem med en mörk och våldsam barndom. Men precis som många andra halkade han vidare på livets bananskal.

Under hans första år var pappa Zachary ganska nykter. Båda föräldrarna arbetade på Fordfabriken och de klarade depressionen bra. Men med åren blev pappas spöke från sitt rumänska förflutna allt våldsammare. Han tog ut sina aggressioner på äldsta sonen som hatade i retur.

Men till slut fick det vara nog. Mamma Kathryn förstod att sparka ut sin alkoholiserade och elaka make. Istället tog hon barnen under armen och flyttade. John hade varit duktig i skolan. Allra helst lockades han av mekaniken och det ledde till ett stipendium till ett tekniskt gymnasium.

Men så kom andra världskriget emellan. John DeLorean blev inkallad och gav sig ut i kriget. Men när han kom hem var det som om det förflutna kom ikapp honom. John DeLorean studerade maskinteknik. Men han var en främmande fågel i skolbänken. De andra ingenjörsstudenterna var försiktiga och lite tillbakadragna. Till skillnad från deras fattiga kamrat. John DeLorean älskade att stå i centrum. Scenen var hans rätta element och han blandade sin känsla för det teatraliska med en våghalsig innovationsförmåga.

John DeLorean låg bakom rader av succémodeller hos GM, bland annat Pontiac GTO och Firebird. Bild: Pontiac

Egentligen var han den perfekta försäljaren. När John DeLorean lade an sitt vänligaste ansikte fick han folk att känna som om hela världen log mot dem. Chrysler fick snabbt upp ögonen för talangen. Han gjorde sig ett snabbt namn och vandrade vidare till Packard innan han till slut hamnade hos bjässen General Motors. Där fanns det resurser att göra det storslagna. Och det var precis vad han önskade av livet. Göra något som slog världen med häpnad. Då skulle han också ta revansch mot sin stora nemesis, pappa och den fattiga uppväxten och alla kalla blickar under studierna.

Han var inte den som bekvämt gled in i en kostym och rättade sig i leden. Men än så länge var John DeLorean inte tillräckligt gammal för att fullständigt utveckla sin excentrism. Därför gick han inför arbetet med håg och lust. Han ville inte bygga vanliga och tråkiga bilar. Istället var allt iögonfallande som lockade honom. Samtidigt hade John en makalös fingertoppskänsla för vad som skulle gå hem hos en udda publik och kunna skriva in sig i bilhistorien.

Det var så han skapade den första muskelbilen. Pontiac GTO. En bil som slog världen med häpnad och hyllades så mycket att han blev utsedd till chef för hela divisionen. Men för hans arbetskamrater blev det en svår tid. John DeLorean ställde höga krav och hade ett irrbloss till sinnelag. Men så länge han bröt ny mark öppnade de högsta cheferna dörrarna till nya salar. Han blev snart chef över hela Chrysler, som var GM:s viktigaste sektion. Alla förväntade sig att han skulle ta över hela den gigantiska koncernen.

Prototypen visades i mitten av 1970-talet. Den odödliga designen är gjord av Giorgetto Giugiaro. Bild: Sundance Selects

Men framgången blev för mycket. John DeLorean hade passerat 40 år och kände att GM var för litet för honom. Han ville inte inrätta sig i ledet längre. Han ville göra något eget. Något som fick bära hans namn. Precis som Enzo Ferrari gjort i Italien.

Han lämnade GM 1973 i ett champagnegalopp. Alla trodde att han drabbats av storhetsvansinne. John DeLorean hade alltid tyckt om att frottera sig med underhållningsbranschen. Därför gifte han sig med en kantstött b-skådis, Christina Ferrare. hennes främsta roll vid den här tiden var som bisexuell vampyr i skräckfilmen “Mary, Mary, Bloody Mary”, där hon visade upp hela sitt register.

Det föll John DeLorean för. Han gifte sig med henne och började arbeta på att skapa sin egen bil. Han hade ritningar, men inga pengar. Det skulle dröja till 1979. Då dök britten James Callagher upp med 100 miljoner pund i finansiering under förutsättning att man lade produktionen i Nordirland. John DeLorean blev eld och lågor. Hans bil skulle ha en touch av framtiden och var byggd i rostfritt stål från Avesta och kompositmaterial. Ramen konstruerades av Lotus legendariska Colin Chapman, medan Giorgetto Giugiaro stod för designen.

Efter många förseningar stod bilen klar 1981. John DeLorean sköt champagneskott från balkongen och tog emot societetens hurrarop. Men hans skapelse fick aldrig vingar. Bilen sålde inte och konkursen kom som ett nackskott. Samtidigt greps han i Los Angeles, anklagad för narkotikahandel.
Under hela rättegången stod frun som han hade två barn med, vid hans sida. Men efter frikännandet skilde hon sig och fick fart på sin egen karriär.

Här grips John DeLorean av FBI. Han frikändes senare från kokainhärvan, FBI ska ha försökt sätta dit honom. Foto: FBI

John DeLorean gick i konkurs ännu en gång 1999 och dog fattig och bortglömd i New York 2005. Men hans bil lever för evigt. Inte minst tack vare kultrullarna “Tillbaka till framtiden 1-3”, där hans DeLorean fungerade som tidsmaskin. Kanske hade han kunnat bli sin tids Elon Musk. Men det var något som gick fel på vägen.
LÄS MER: