Tidsmaskinen DeLorean på svensk auktion: ”Spännande historia”

Nu säljs ett exemplar av mytomspunna DeLorean DMC-12 i Sverige. Bilen beskrivs som en ”pensionsförsäkring” och är i fint skick efter 41 år. 
– En 81:a med en spännande svensk historia, dessa bilar ökar varje år i värde uppger auktionshuset Bidders Highway.
 

Tidigare i år visades den återupplivade modellen Alpha5 av DeLorean. Originalet lanserades redan 1981 och blev odödlig efter huvudrollen i Tillbaka till Framtiden-filmerna några år senare. Nu kan du köpa den klassiska ”tidsmaskinen” på en svensk auktion. 

Precis som alla DeLorean är den gjord i rostfritt stål och kommer aldrig att rosta, varken nu eller i framtiden. Bara 36 exemplar finns i Sverige. Bilen var en av de första som byggdes i DeLoreans fabrik på Nordirland 1981. Enligt Bidders Highway började den sitt liv i Kalifornien, men har sedan bott i Sverige med spännande svensk historik. På alla år har den bara rullat 2847 mil och V6-motorn som den delar med Volvo 760 spinner fint på alla sex cylindrar. 

Bara något år efter att bilen tillverkades kraschade DeLorean bilfabrik efter bara 8563 tillverkade exemplar. John DeLorean kunde blivit dåtidens Elon Musk, men bildrömmen slutade med en kokainskandal. John Zachary DeLorean var en av de stora stjärnorna på GM och 1969 blev han märkeschef för Chevrolet. Han levde ett jetsetliv och gifte sig med unga fotomodeller. I april 1973 lämnade han GM efter ett bråk med högsta ledningen. 

Han bestämde sig för att starta sitt eget bilmärke och lyckades övertala investerare att gå in med en miljard i bolaget. Och regeringen på Nordirland gav honom 600 miljoner till en bilfabrik. Trots bilens futuristiska form och lyckade design var modellen trögsåld och projektet slutade i ekonomisk kollaps.

 I februari 1982 fanns ett lager med 3500 osålda bilar av de totalt 7000 som hade tillverkats. Företaget hade 1,5 miljarder i skulder. John DeLorean gick i en knarkfälla när han försökte rädda företaget, men friades senare då FBI försökt rigga bevisen. Men bilen kom att bli odödlig ändå, framförallt genom att den spelat en stor roll i ”Tillbaka till Framtiden”-trilogin. 

Den som vill säkra ett eget exemplar av en den legendariska DeLorean DMC-12 får räkna med att lägga ut 600 000-700 000 kronor, men just nu är auktionen uppe i 380 000 kronor. Enligt auktionsfirman är bilen en pensionsförsäkring som kommer att öka i värde.