De vill avslöja drograttfyllon med ny metod

Regeringens lagskärpning mot drograttfylla får kritik. Motormännens helnykterhetsförbund vill gå ännu längre.
– Vi har arbetat i vårt testlabb med en ny screeningmetod, säger förbundsordförande Anette Fagerholm.

Precis som Carup.se har avslöjat så kommer regeringen under tisdagen att överlämna en proposition till riksdagen. Förslaget går ut på en lagändring som ger polisen rätt att rutinmässigt göra drogtester, som de gör dagens utandningsprov.
– Det här är bra, vi har arbetat för detta, men ögontesten är ganska subjektiva, det behövs något mer sätt för att komma åt det här, säger Anette Fagerholm.

Dagens metod går ut på att polisen vid skälig misstanke om drograttfylleri kan använda ett så kallat ögontest. Det är en applikation i telefonen som filmar ögonen och signalerar om pupillerna är vidgade, skulle den ge utslag kan man föra den misstänkta till sjukhus för ett blodprov.
– Vi har arbetat i vårt testlaboratorium med att utveckla en annan metod, något som kan komplettera ögontesten, säger Anette Fagerholm.

Där är Tomas Jonsson chef. Han är den som håller i spakarna medan MHF tillsammans med polisen och andra berörda myndigheter arbetat med att ta fram den här nya metoden.
– Ögontesten kan vara bra, men det behövs också något mer. Därför har vi arbetat efter svensk industriell standard för att utveckla en screeningmetod som ska kunna avslöja om personen är påverkad av droger, säger Tomas Jonsson.

Problemet med screening är den personliga integriteten. För att ta ett salivprov måste polisen dra en sticka över tungan och det skiljer sig markant från de klassiska utandningsproverna.
– Därför tänker vi det som en tvåstegsraket. Om poliserna först gör ett ögontest, skulle det ge utslag, kan man då använda screening, om det också blir positivt kan man ta personen med sig för att göra ett blodprov, säger Tomas Jonsson.

Men det kräver ytterligare lagändring. I den proposition som regeringen ska överlämna till riksdagen nämns bara dagens ögontester. 
– Vi är i sluttampen nu på det här arbetet som varat i nästan fyra år och vi tycker att resultatet ser lovande ut, sedan får vi hoppas den kommer i bruk, säger Tomas Jonsson.

Systemet genomgår noggranna tester, om det ska kunna användas måste det vara rättssäkert.
– Det måste vara en säker metod. Om man har en person som ätit vallmofrön på frukostbrödet får inte instrumentet ge utslag, säger Tomas Jonsson.
LÄS MER: