Därför köper inte svenska storföretag Teslas bilar

Nu stoppar flera svenska storföretag Tesla som tjänstebil. Åtgärden kan slå hårdare mot Tesla än IF Metalls blockader.
– Jag kan bekräfta att vi har ett beställningsstopp gällande Tesla som är baserat på rent kommersiella och ekonomiska grunder, där vi inväntar hur konflikten fortlöper, säger Skanskas presschef Jakob Birkeland till DI.

Om en vecka har strejken mot Teslas verkstäder pågått i fyra månader, och någon lösning är inte i sikte. Tesla har kunnat runda många av IF Metalls tvångsåtgärder, blockader och sympatistrejker och leveranserna av nya bilar fortsätter nästan som vanligt. Teslaägare som vill ha service har inga problem eftersom bara en liten del av serviceteknikerna valt att strejka. 

Men nu visar det sig att flera svenska storföretag som köper många förmånsbilar har valt att strypa sina inköp av Teslabilar. Det är en åtgärd som kan slå hårdare mot Tesla än själva strejken. Två av företagen som stoppat Tesla är Skanska och ABB. Enbart Skanska har 400 förmånsbilar, varav ett antal är Teslor. Orsaken till köpbojkotten är bland annat osäkerheten på hur bilarna kan repareras och hur restvärdet kommer att påverkas. 

– När vi ser över våra inköp av dessa fordon måste vi veta att det går att serva och laga dem, och sedan att sälja till ett bra pris efter leasingperioden. Går inte det påverkas vår möjlighet att beställa det specifika märket. Sedan blockaden inleddes så uppstod en osäkerhet kring just detta och Tesla, säger Jakob Birkeland på Skanska till DI.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester