Trots strejk: Så rekordökar Tesla i Sverige 2024

Trots den fackliga striden med strejker och blockader växer Tesla explosionsartat i Sverige under 2024. Elbilsjätten har fått ut 1545 bilar hittills i år – mer än en dubblering mot ifjol.
– Under Teslas tjugoåriga historia har vi ställts inför många utmaningar, men vi har alltid lyckats tack vare vårt unika förhållningssätt till problemlösning, uppger Tesla.

Många hade nog trott att strejken skulle få Teslas svenska försäljning på fall. Den hårddragna konflikten mellan fackförbundet IF Metall och Tesla ställer till det för den amerikanska elbilsjätten. I onsdags kom uppgifter om att svenska storföretag slutat att köpa Teslas bilar. Ändå så ökar försäljningen kraftigt jämfört med förra året. 

– Under årets första månad levererade Tesla drygt 4,5 gånger fler Model Y än föregående år, dvs en ökning från 104 bilar under januari 2023 till 577 bilar under januari 2024. För Model 3 ökade leveranserna från 96 bilar under januari 2023 till 142 bilar under januari 2024, således en ökning med närmare 50%, i en avtagande totalmarknad, skriver Tesla i Sverige. 

Tesla Model Y har ökat kraftigt under inledningen av året.

Hittills under 2024 har Tesla registrerat in 1545 bilar, vilket är mer än dubbelt så många bilar som förra året, då Tesla fick ut 745 bilar fram till sista februari. Det visar siffror som Carup fått fram via Car.info.

– Under Teslas tjugoåriga historia har vi ställts inför många utmaningar, men vi har alltid lyckats tack vare vårt unika förhållningssätt till problemlösning. Varje dag uppmuntras våra anställda att vara kreativa och samarbeta med andra team i syfte att erbjuda en ännu högre kundupplevelse. I gengäld belönas de med rättvisa villkor och god arbetsmiljö, hävdar Tesla.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
Strejkvakter finns utposterade vid Teslas servicecenter i hela Sverige. Men trots en mängd strejker och blockader har Teslas försäljningen dubblerats.

Något som fackförbundet IF Metall invänder starkt emot. I fyra månader, sedan den 27 oktober, har man strejkat på samtliga av Teslas serviceställen och verkstäder i landet. Anledningen är att man inte kommer överens om att teckna kollektivavtal. Nästan samtliga större svenska företag i Sverige har i dag kollektivavtal, medan Tesla saknar facklig anslutning i alla länder. 

– Vi kan inte göra ett undantag för Tesla. Vi kommer inte att ge oss. Det här kan bli en långdragen strejk. Vi är beredda att mobilisera det som krävs, sa IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä i slutet av oktober när strejken hade inletts. Fyra månader senare tyder allt på att strejken kommer att fortsätta under lång tid.

IF Metall ha vidtagit ett antal åtgärder för att försöka stoppa leveranser av bilar genom blockader i hamnar och för vägtransporter och postade registreringsskyltar. Dessutom har fackförbundet Seko ställt sig bakom strejken genom att ta ut sina elektriker för att stoppa nätutbyggnad, underhåll och reparationer av Teslas samtliga laddstationer. Sympatiåtgärderna från fackförbundet Seko träder i kraft den 4 mars. Däremot har IF Metall beviljat ett tillfälligt kryphål för skadeverkstäder som fram till den 30 april från reparera krockade Teslabilar.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester