Dammsugarkungen brände 6 miljarder på elbil

Därför drog Europas Elon Musk ut pluggen. James Dyson byggde en elbil som skulle konkurrera ut Tesla.
– Om en uppfinning inte kan tjäna pengar så är det inte en särskilt bra uppfinning, säger han till Wall Street Journal.

Storbritanniens rikaste man har gjort sin förmögenhet på dammsugare. Han är en arkitekt som slagit sig in bland ingenjörer och skapat ett världsmärke med dammsugare, hårfönar och andra hemelektroniska produkter.

Han är nu pensionerad. Men en av James Dysons största drömmar var att bygga en elbil. Redan från början var han intresserad av att skapa fordon av olika slag.
– Som barn älskade jag att bygga flygplansmodeller. Det utvecklade jag med fallskärmar och andra saker, det är kanske där allt började.

Med ett helt liv av hemelektronik i ryggen samlade han sina ingenjörer för att bygga drömbilen. Prototypen visades upp och hade kostat sex miljarder kronor att utveckla. Det var en elbil med 96,5 mils räckvidd där sju personer kunde få plats. Men priset på bilen skulle bli hela 1,8 miljoner kronor. James Dyson förstod att det inte skulle sälja. Därför gav han upp sina automobilambitioner.

– Livet är fullt av misslyckande. I skolan ska man leverera rätt svar direkt och den smarta gör det. Däremot lär sig inte den smarta personen hantera misslyckanden. Sedan kommer man ut i det verkliga livet. Där handlar det om att få saker och ting att fungera. Om du är van vid att hantera misstag, lära dig av dem och utveckla dina idéer kan det bli vinnande

Prototypen hette N526 och var byggd av 600 dammsugaringenjörer. Den väger 2,6 ton och visade sig riktigt bra under testerna. Om James Dyson fortsatt sin satsning hade kanske Tesla fått en helt annan match på världsmarknaden.

Nu har den här prototypen blivit ett museiföremål. Den enda bilen och en symbol för en av James Dysons många misslyckanden under hans långa framgångsrika karriär. Det är också något som han framhåller i intervjun. För att lyckas måste man våga misslyckas.
– Det spännande är inte när något fungerar direkt, utan om något går fel. Då vill man veta vad som blev fel, det handlar om lärande. Så är det inom många branscher, se på författare och filmskapare som får pröva sig fram under mycket lång tid innan de hittar det som verkligen fungerar, säger James Dyson.
Stora bilden: Dyson
LÄS MER:

Senaste nytt