Snart drar en storskalig razzia mot fortkörare igång i hela Europa. Ett samordnat polissamarbete över nationsgränserna ska ta fast fortkörare. Men forskare ifrågasätter insatsen och varnar för att den kan vara verkningslös.
Den 7 april inleds en årlig massiv razzia mot fortkörare i hela Europa. Under en vecka kommer poliskontroller att genomföras i 29 länder när miljontals fordon ska granskas. Insatsen känd som “Speedweek”, är en samordnad kampanj för att minska antalet trafikolyckor – men forskare ifrågasätter samtidigt insatsens långsiktiga effekt.
Bakom operationen står Roadpol, ett nätverk av europeiska trafikpoliser, som varje år organiserar två stora kontroller mot fortkörning. Enbart under dessa veckor utfärdas upp till 100 000 böter, och polisen betonar att insatsen syftar till att rädda liv.
– Skrämmande nog är hastighetsöverträdelser den främsta orsaken till de cirka 25 000 dödsolyckor som sker i Europas trafik varje år, säger en talespersonen för kampanjen.
En av årets största händelser under “Speedweek” sker den 9 april, då polisen i hela Europa kommer att genomföra en intensiv 24 timmar lång hastighetskontroll. Under denna dag förväntas antalet fortkörningsböter vara som högst. Tidigare kampanjer har visat att antalet trafikolyckor under “Speedweek” kan minska med så mycket som 25 procent. Den senaste gången den gemensamma insatsen gjordes över Europa i augusti, så ledde det ensamt i Nederländerna till 23 000 böter och 156 förare blev av med sina körkort efter att ha kört mer än 50 km/h över tillåten hastighet.
Men trots de imponerande siffrorna menar forskare att effekten av razzian är kortvarig. En studie från Universitetet i Passau visar att förarna snart återgår till sina gamla körvanor.
– Sådana här kontroller förändrar inte bilisternas beteende på lång sikt, säger trafikpsykologen Jens Schade vid Universitet TU i Dresden till AD.
Efter detta kommer nästa stora hastighetsrazzia att äga rum i augusti, men exakt vilket datum kontrollerna kommer att genomföras är ännu inte bestämt. Här ser du en lista över de gemensamma insatserna mellan polismyndigheterna i Europa.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamen i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå Universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.