Polisen om nya super-Volvon: ”Världens bästa polisbil”

Världens bästa polisbil – så beskrivs nya Volvo XC60 av polisen.
Bilarna får radar, 360°-graderskamera, nummerskyltläsning och kan ta fast mötande fortkörare.
– Det är ett tekniskt underverk, vi kommer att kunna ta fast fler fortkörare säger kommissarie Hans Nilsson till Dagens PS.

Svenska polisen kommer att få nya polisbilar med start nästa år. Dels handlar det om Volvo XC60 med polismålning till uttryckande och patrullerande poliser. Dels får trafikpolisen och vissa spaningsrotlar nya civila Volvo V90-bilar med över 300 hk. 

Kommissarie Hans Nilsson är chef för trafikpolisen i Stockholm och har varit delaktig i utvecklingsarbetet.

– Det kommer att bli en av världens bästa polisbilar, dels för att det är en väldigt säker bil, dels för att den är ett tekniskt under. Bilarna har 360°-graderskamera, avancerad radar och ANPR som läser nummerskyltar på bilar. Det blir ett bra verktyg som blir ett jättelyft för polisen, säger Hans Nilsson.

Volvons radar kan mäta hastigheten såväl på mötande trafik och bilar som polisbilen ligger bakom, eller som passerar. Kameran gör att bilarna kan användas i stället för laserpistoler. Hela fortkörningen fastnar på filmer som har knivskarp kvalitet.

– Vi kommer att kunna ta fast fler fortkörare som jag ser det. Bilen verkar kunna underlätta vårt arbete.

Om allt går som planerat kommer de första bilarna att tas i trafik under vecka 22 nästa år, i början av juni. Till att börja med ersätts äldre bilar, men så småningom ska hela vagnparken vara utbytt. 

Förutom att ta fast fortkörare kan polisbilen själv upptäcka bilar som har körförbud, är avställda eller har stulits. Dessutom kan regionledningscentralen (RLC) själva koppla upp sig mot polisbilens kamera för att se läget på en brottsplats eller trafikolycka.

Köp din volvo xc60 online

Senaste nytt