Börsfall för Tesla efter stort tapp i leveranser

Håller elbilskrisen på att nå även Teslas försäljning? Aktien föll med över 7 procent efter att leveranserna från den viktiga fabriken i Kina rasat med 19 procent. 

Elbilsbranschen darrar just nu. Flera stora tillverkare har svårt att få sina bilar sålda och mindre aktörer som HiPhi och Fisker är i kris och håller på att få slut på pengar. Volvo Cars gav bort Polestar till sina ägare, vilket fick kursen att rusa.

En stor del av krisen beror på att Tesla sänkt sina priser, vilket gjort att andra tillverkare förlorar pengar i snabb takt och har svårt att få sina bilar sålda. Tesla själva har lyckats fortsätta att öka sin försäljning kraftigt, även om marginalerna har fallit. Nu kommer nya siffror från Kina som visar att även Tesla börjar få problem med att få bilarna sålda. 

Leveranserna från Giga Shanghai minskade med 19 procent i februari.

Leveranserna av nya Teslabilar från Gigafactory Shanghai sjönk med 19 procent i februari jämfört med förra året. Det var den lägsta siffran för en enskild månad på över två år. Totalt fick Tesla ut 60 365 bilar. Fabriken tillverkar Tesla Model Y och Model 3 som exporteras till Sverige och Europa, men som även säljs på den inhemska marknaden i Kina. Tesla har redan svarat med nya prissänkningar på flera ställen för att försöka håll försäljningen uppe. 

De svaga siffrorna kan i viss mån förklaras av firandet av det kinesiska nyåret, men börsen gillade inte alls nyheten. De skickade ner Teslas aktiekurs med över sju procent, hittills har aktien tappat 24 procent i år. Även andra elbilsaktier som Rivian, Lucid och Polestar drogs med i fallet igår.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester