Akut kris för elbilsmärket – panikstoppar fabrik

Elbilen HiPhi chockade alla genom att nyligen vinna vinterns stora räckviddstest i Norge. Nu är tillverkaren i akut kris och stänger omgående ner sin fabrik i Kina. Januarilönerna för HiPhi:s personal har inte kunnat betalas. 

Elbilstillverkaren HiPhi har väckt uppmärksamhet för sin djärvt designade elbil. Bilen har liknats vid ett rymdskepp och har mycket avancerad teknik. För bara några veckor sedan chockade den alla och vann ett norskt räckviddstest där den tvålade dit Tesla, BMW, Mercedes och Kia och kom 522 km i vinterkyla. 

Men nu har krisen kommit ikapp företaget Human Horizons bakom HiPhi som akut tvingas dra i nödbromsen. Produktionen i fabriken i Kina har panikstoppats i minst sex månader. Human Horizons tillverkar inte bilarna själv utan hyr på samma sätt som Polestar och Fisker in sig i fabriker. Planen var att tillverka 150 000 HiPhi-bilar i år, men nu står fabriken i Yancheng norr om Shanghai helt still, uppger CarNewsChina. Januarilönerna som företaget är skyldigt personalen ska betalas i februari. 

HiPhi Z vann vinterns räckviddstest och satte Tesla, Kia, Polestar och Volvo på plats. Bara ett par veckor senare är märket i akut ekonomisk kris.
HiPhi Z slog alla i det norska räckviddstester för bara några veckor sedan. Foto: NAF

De anställda som stannar kvar på företaget mellan 18 februari och 18 mars kommer attt få 70 procent lön, därefter endast en liten minimilön. 
– Om du är angelägen om att betala socialförsäkringen måste du säga upp dig före den 25 februari och betala socialförsäkringen själv eftersom du inte kan betala socialförsäkringen medan du arbetar, skriver Human Horizon till personalen. 

Priskriget på elbilar i Kina har varit en tuff prövning för många tillverkare och HiPhi riskerar att bli det första, men knappast det sista, offret. HiPhi säljs än så länge inte i Sverige, men modellen HiPhi Z och X finns att köpa i Norge och kostar från 1,1 miljoner kronor. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester