BMW M3 från 1988 såldes för rekordpris

Annons

En ikonisk bil har just sålts för ett rekordpris. Priset på den här BMW M3:an från 1988 slutade på 2,5 miljoner kronor på en auktion i USA.
”Kul att få visa upp den här fantastiska bilen för världen efter att den stått gömd i ett garage så många år” skriver auktionssajten Bring A Trailer.

BMW M3 (E30) har en plats i alla bilfantasters hjärta, oavsett om man gillar BMW eller inte. Ikonen föddes 1986 och nådde enorma framgångar på tävlingsbanorna och blev också en rejäl imagehöjare för BMW.
Från början skulle bilen endast göras i 5000 exemplar som skulle säljas inom ett år för att få modellen homologerad för racing. Men kompromissen mellan racerbil och gatbil blev braksuccé.

Nypriset för en M3:a i USA på den tiden var runt 350 000 kronor. Den förste ägaren av det här exemplaret fick dessvärre bara njuta några år av sin bil i Kalifornien innan han dog. Familjen behöll dock BMW:n av sentimentala skäl och den fick stå parkerad i många år, i princip orörd.
Men näste ägare insåg vilken raritet han hade lyckats fynda och hörde av sig till auktionssajten Bring A Trailer. Här fanns det pengar att tjäna, insåg han.
Försäljningen har nyss avslutats och översteg allas förväntningar: 2,5 miljoner kronor blev slutpriset. För den summan kan man köpa tre splitternya BMW M4 och ändå få en slant kvar.

Annons

Bilen har bara gått 1200 mil och servades för säkerhets skull före auktionen, men det var inga stora ingrepp som behövde göras. Ny kamrem, ny olja, justering av bromsar och ett modernare säkerhetsbälte. I övrigt är bilen som ny.

BMW M3 anses än i dag vara riktmärket för hur en standardbil ska förvandlas till potent sportbil.
200-hästarsmotorn var i grunden en kortad version av den sexcylindriga motorn som hade debuterat i M1. BMW:s sportavdelning tyckte att M3 skulle gynnas av en liten och lätt motor och utvecklade därför en kortslagig och väldigt varvvillig 2,3-litersmotor som gjorde att M3 kunde ta sig från 0 till 100 km/h på bara åtta sekunder och nå som mest 230 km/h.
En diskret bil med grym prestanda  – inte undra på att BMW blev drömmen för väldigt många och en succé för BMW Motorsport, som växte snabbt.

Annons

Snart kommer en ny generation M3 – med gigantisk grill och en rak 6-cylindrig TwinPower Turbo-bensinmotor på nästan 500 hästkrafter. Den kommer säkert bli en fantastisk bil, men når garanterat aldrig samma kulstatus som E30. 

Annons

Senaste nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *