Blocket lurade hela Sverige – de borde be om ursäkt

Blocket gick ut och larmade om att priserna på bilar kollapsat med ett ras på 15-22 procent enbart i juli. Men allt visade sig vara totalt fel och annonsjätten har lurat såväl tidningar som miljontals läsare. Att Sveriges största aktör inom bilannonser inte tar större ansvar är skandalöst.

KRÖNIKA – ÅSIKTERNA ÄR SKRIBENTENS EGNA. ”Krisen fortsätter slå mot begagnade bilar – priserna störtdök i juli”, påstod Blocket i ett pressmeddelande som kablades ut i hela Sverige i onsdags. Blocket påstod att elbilar skulle ha gått ner med 15,3 procent i pris, bensinbilar med 15,8 procent, dieselbilar med 18,4 procent och hybridbilar med 22,3 procent. Allt detta skulle ha skett på en enda månad. 

Jag tyckte det verkade för otroligt för att vara sant att begagnade bilar skulle ha minskat med 60 000 kronor i pris på en månad. Jag kontaktade Blocket och undrade hur pålitliga siffrorna var. Men de vidhöll att siffrorna var korrekta. Carup var en av många tidningar som publicerade siffrorna. Vi var dock de enda som ifrågasatte siffrorna och redovisade att andra aktörer på marknaden tvärtom visade ökningar i juli. 

Snart ett dygn efter att Blocket erkänt att statistiken är helt fel ligger pressmeddelandet kvar med helt felaktiga uppgifter om att bilpriser gått ner med upp till 22 procent på en månad.

Dessvärre visar sig Blockets siffror nu vara totalt felaktiga och felräknade. Nej, elbilar har inte minskat 60 000 kronor i pris. Till slut hörde Blocket av sig till mig under torsdagseftermiddagen. I ett kort mejl meddelas att siffrorna är fullständigt felaktiga. I själva verket har bensin- och dieselbilar ökat i värde i juli, med 2,6 och 0,4, procent. Elbilar och hybrider har minskat i pris, men endast med 5 respektive 3 procent.

Här är det nog läge att göra en pudel inför hela Sverige för vem som helst. Men fortfarande 16 timmar efter att Blocket upptäckt de allvarliga felen ligger det felaktiga pressmeddelande som larmar om prissänkningar kvar. Tidningar som Dagens Industri, Affärsvärlden, Omni och flera stora motortidningar har kvar de felaktiga uppgifterna. 

Att en så stor och tung aktör på begagnatmarknaden går ut med totalt felaktiga siffror som vilseleder de som ska köpa och sälja bil är mycket allvarligt. Den som ska sälja sin bil till en bilhandlare är i underläge och måste ofta acceptera ett skambud. Blockets felaktiga statistik riskerar att skapa panik och lura många att bilen är värd mindre än den är. 

Att fela är mänskligt och det gör vi alla, men då är det på sin plats att man omgående rättar de felaktiga uppgifterna. Och är felen så här grova och vilseledande bör man be om ursäkt.  Att låta ett felaktigt pressmeddelande som lurat stora tidningar och miljontals svenskar att deras bil rasat i pris ligga kvar i snart ett dygn är skandalöst oansvarigt och nonchalant. 
Fotnot: Under eftermiddagen har Blocket ändrat det felaktiga pressmeddelandet och uppger att de kontaktat tidningar som publicerat de felaktiga siffrorna.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester