Skulle köpa Aston Martin – blåst på pengarna av Blocket-bedragare

Kände motorjournalisten Daniel Frodin har drabbats av ett bedrägeri på Blocket. Bilexperten betalade in handpenning för en Aston Martin DB6 – men annonsen visade sig vara förfalskad. 
– Jag borde ha vetat bättre. Polisen ringde igår när jag var i Tokyo och utreder bedrägeriet, säger Daniel Frodin till Carup. 

Förfalskade bilannonser på Blocket har blivit ett stort problem och enligt polisen drabbas 10-tals svenskar av bedrägerierna varje månad. Nu berättar kände motorjournalisten Daniel Frodin, tidigare chefredaktör för Teknikens Värld och programledare i tv, att han fallit offer för ett annonsbedrägeri på Blocket. 

Daniel Frodin hittade en Aston Martin DB6 till salu på Blocket ”på tok för billigt”. Daniel kollade upp sportbilen och allt verkade stämma och han bestämde sig, samtidigt som han skulle besöka en biograf med sina barn, för att köpa bilen. Den äldre mannen i 80-årsåldern som svarade i telefon stod som registrerad ägare till bilen så allt verkade ändå vara i sin ordning.

Under juli 2022 anmälde 63 personer att de utsatts för bilbedrägeri mestadels via Blocket, enligt polisen. Här är exempel på bilar som annonserats ut i förfalskade annonser.

– En äldre man förklarar att bilen är såld till det låga priset han satt ut. Jag beklagar och säger att jag skulle ha betalat mycket mer för bilen eftersom den är värd mer. Gubben verkar ändra sig och säger att jag kan komma och titta på bilen. Jag får namn och adress. En snabb slagning på telefonen avslöjar att det bor en 80-årig man på denna adress som också äger en DB6.

Strax senare ringer mannen tillbaka och säger att en annan köpare har förköpsrätt på bilen, men att Daniel kan få köpa den till ett högre pris om han betalar 18 000 kronor i handpenning. Daniel Frodin beskriver det som att ”Känslocentrat jobbar för högtryck, det eventuellt logiska tänkandet går på semester.”

Drömmen om att plats bakom ratten på en Aston Martin DB6 gick i kras – annonsen på Blocket var ett bedrägeri.

Mannen ringer tillbaka och berättar att handpenningen kommit, men vill nu ha betalt för hela köpesumman för Aston Martin DB6. Till slut hittar Daniel ett annat nummer till bilens registrerade ägare och ringer upp. Det visar sig att bilen sålts på auktion en vecka tidigare och att annonsen är förfalskad. 

– Jag blev av med 18000 kronor, det hände i oktober. Polisen ringde igår när jag var i Tokyo, de har lovat att höra av sig idag och berätta vad som händer i utredningen, tydligen har fler blivit lurade. De använder sig av målvakter med swishkonto, säger Daniel Frodin. 

Trots att bedrägeriet var svårt att genomskåda för Daniel, som äger flera veteranbilar sedan tidigare och är erfaren motorjournalist, ger han sig själv skulden för att han blev lurad.
– Jag borde verkligen vetat bättre, men förhoppningsvis kan mitt misstag göra att andra undviker att gå i samma fälla, säger han. Här kan du läsa Daniels krönika om bedrägeriet.

Blockets säkerhetschef: ”Beklagar det som Daniel utsatts för”

Carup har varit i kontakt med Blocket och ställt frågor om annonsbedrägerierna som varje månad fortsätter att drabba 10-tals svenskar. Som framgår nedan är det många saker som köparna numera måste tänka på innan de kan handla säkert på Blocket. Du bör till exempel inte sms:a den som annonserar, utan hålla dialogen i Blockets app.
– Att någon vill kommunicera utanför Blockets plattform ska ses som ett varningstecken, uppger kundsäkerhetschef Jessica Cervin.

Vad är er kommentar till att att Daniel Frodin och många andra drabbas av bedrägerier kopplade till bilar som bjuds ut av andra än ägaren på Blocket?
– Först och främst så vill jag börja med att beklaga det som Daniel blivit utsatt för. Vi har en nolltolerans mot bedrägerier och den här typen av brottslig verksamhet. Och även om bedrägerier utgör en försvinnande liten del av den handel som sker på Blocket så är varje fall såklart ett för mycket. Därför har vi bland annat ett helt kundsäkerhetsteam som jobbar 365 dagar om året med att förebygga och bekämpa misstänkt brottslighet. Vi granskar också alla våra annonser innan de läggs upp. För att handla tryggt och säkert finns det dock några saker som kan vara bra att tänka på, säger Blockets kundsäkerhetschef Jessica Cervin i ett skriftligt svar till Carup. 

Varför är det möjligt att annonsera ut en bil annonsören inte äger utan e-legitimation?
– Vi har sedan förra året börjat verifiera våra användare i större utsträckning, antingen när man lägger upp en annons eller när man skickar meddelanden. Det har tagits emot positivt och vi ser goda resultat, detta gör att vi framåt fortsätter med att stärka säkerhetsarbetet. I dagsläget krävs inte verifiering för att publicera en annons inom kategorin fordon, däremot behövs det för att kunna skicka meddelanden. Vi rekommenderar alltid att man håller konversationen i Blocketchatten så att våra säkerhetsåtgärder aktiveras. Vi jobbar hela tiden för att utveckla vårt säkerhetsarbete och se till att Blocket är en trygg och säker marknadsplats för både köpare och säljare. 

Det finns möjlighet att legitimera sig med e-legitimation vid annonsering, men varför är det inte ett krav? 
– Vårt mål är att se till att Blocket är en både tillgänglig och säker marknadsplats. Att kräva e-legitmation skulle innebära att en stor del av våra användare skulle uteslutas. Idag arbetar vi med att man kan verifiera sin session med telefonnummer eller bankid, båda anses som ökad säkerhet då registrerade ägare krävs. 

Dagligen dyker det upp nya uppenbart bedrägliga annonser med oskäligt låga priser, vad gör Blocket för att få bort de bedrägliga annonserna? 
– Samtliga annonser på Blocket granskas innan de publiceras och vid minsta misstanke om att en annons är bedräglig eller bryter mot våra villkor så tar vi ner den och utför en utökad granskning. Här har vi också stor hjälp av våra användare och vi uppmanar alla att anmäla annonser som får dem att ana den minsta oråd. Här vill vi hellre att man anmäler en gång för mycket än en gång för lite. Ett orimligt lågt pris är en sak som kan få oss att reagera och genomföra en utökad annonsgranskning. Metoden att lägga ut varor med hög efterfrågan till lockpris, så som tex veteranbilar, används av bedragarna just för att skapa känslan av stress så köparen fattar ett förhastat beslut. 

Finns det några möjligheter att få tillbaka pengar som förlorats via Blocket? 
– När man utsatts för bedrägeri och till exempel fört över pengar till någon som visat sig vara en bedragare så är det banken som beslutar om eventuell återbetalning. I dessa fall är det viktigt att man polisanmäler och kontaktar sin bank så snart som möjligt. Vi på Blocket samarbetar också med polisen och lämnar vidare de uppgifter de efterfrågar för att hjälpa dem i deras utredning. Vi uppmanar alla att polisanmäla den här typen av händelser och behöver man hjälp med det så bistår vi gärna.  

Blockets 4 råd för att undvika bedrägerier

  1. Betala aldrig i förskott. Träffas och gör upp affären och betala först när du träffat säljaren och kontrollerat varan. Ett av våra viktigaste råd är att aldrig någonsin betala i förskott såvida du inte använder någon av våra säkra tjänster som till exempel frakt med säker betalning där vi håller pengarna tills du godkänt varan. Dessa tjänster är dock inte aktuella vid bilköp så där gäller regeln att aldrig någonsin betala i förskott.
  2. Låt dig inte stressas. Om säljaren försöker få dig att fatta ett förhastat beslut, eller om erbjudandet låter för bra för att vara sant så är det oftast det. Att stressa fram ett beslut är en vanlig metod som bedragare använder sig av, ofta i kombination med ett för lågt pris.
  3. Håll konversationen på Blocket. Kommunicera via Blockets chatt och använd inte sms, whatsapp eller andra sätt att kommunicera. När du använder Blocketchatten sparas all konversation och vi kan hjälpa dig om något skulle gå fel. Att någon vill kommunicera utanför Blockets plattform ska ses som ett varningstecken.
  4. Klicka aldrig på länkar. Klicka aldrig på länkar som du får skickade till dig. Ett vanligt förfarande är att en bedragare skickar en länk i Blocketchatten eller whatsapp i ett försök att komma åt känslig information som till exempel kortuppgifter. När du klickar på en länk i chatten som tar dig utanför Blockets plattform kommer det upp en varningsruta för att göra dig som användare uppmärksam på denna risk, detta är just för att det är en vanlig metod som bedragare använder.