Bildextra: Idag öppnar World of Volvo i Göteborg

Äntligen är det dags för en hel Volvo-värld att slå upp portarna. Idag söndag, på Volvos 97-årsdag, öppnar nya World of Volvo i Göteborg. 

Efter flera års byggarbete är den enorma glasbyggnaden vid E6 och Liseberg i Göteborg äntligen färdigbyggd. De båda Volvobolagen Volvo Cars och AB Volvo satsar tillsammans på att visa upp sig på 22 000 kvadratmeter i fem våningar. Att det utbrända Oceanabygget ligger alldeles intill solkar premiären en aning, men har ingen större praktisk påverkan på World of Volvo. 

Arkitekturen av danska Henning Larsen Architects är läcker och betagande, och för bilentusiaster finns det också många delikatesser att avnjuta, även om alla bilarna från det nu stängda Volvmuseeet inte får plats. Det gamla Volvomuseet hade omkring 100 000 besökare per år, det nya hoppas på mycket mer. 

Världens längst körda Volvo som gått 520 000 mil är ett av dragplåstren.
Foto: Rasmus Hjortshoj / World of Volvo.

Just nu pågår ett stort arbete med att flytta in bilar och utrustning i det stora huset inför söndagens stora premiär på Volvos 97-årsdag. Bland annat finns kung Carl XVI Gustafs Volvo PV60 som han brukar köra i Kungsrallyt på plats. Dessutom bjuds besökarna på världens längst körda personbil: Irv Gordons Volvo P1800.  Den har körts 520 000 mil. 

Fakta: Detta är World of Volvo

Det 22 000 m2 stora upplevelsecentret tar besökarna på en Volvoresa. Den inkluderar ett 4 500 m2 stort utställningsområde som tar besökarna på en resa från det förflutna till nuet och in i framtiden. Det finns också restauranger och konferensanläggningar. 

• 22 000 m2 byggnad.
• 4 500 m2 utställning.
• Byggnaden består av 2800 ton trä, hämtat från södra Europa och Sverige.
• Byggnaden hålls ihop av 2300 stora träbjälkar och 2700 korslaminerat trä (CLT) brädor.
• De tre största träbalkarna är 34 meter vardera.

LÄS MER:


MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester