Berömda filmbilen med 12 avgaspipor är tillbaka

Den är en av tidernas mest omtalade filmbilar. Nu är det 45 år sedan en Lamborghini Countach med 12 avgaspipor rullade ut på vägarna och spelade en huvudroll i filmsuccén ”Cannonball Run”. Den världsberömda Lamborghinin har spårats upp – och återförenats med brudarna från filmen.

Det finns bilfilmer och så finns det bilfilmer. Frågan är ändå om inte den klassiska komedin The Cannonball Run från år 1981 satte tonen för framtida modernare och sportigare bilfilmer. I centrum bland filmstjärnor som Burt Reynolds, Roger Moore, Farrah Fawcett och Dean Martin fanns naturligtvis en svart Lamborghini Countach LP400S. En ikonisk bil som efter fyra decennier på vift äntligen är tillbaka i rampljuset. 

För att fira 45-årsjubileet av den ikoniska bilen har Lamborghini spårat upp bilen och bjudit in skådespelarna Adrienne Barbeau och Tara Buckman som i filmen spelar raceduon Marcie och Jill, och som för övrigt vinner racet tillsammans i sin svartlackerade Countach med senapsgul interiör.

De båda skådespelarna träffades för första gången sedan filmen släpptes den 19 juni år 1981 och fick ett kärt återseende med sitt italienska fullblod som byggdes i november år 1979, det vill säga för 45 år sedan. Från Sant’Agata Bolognese samma år ska bilen sedan ha transporterats till en köpare i Florida, USA, som ska ha varit en god vän till filmregissören Hal Needham.

Det ena ledde till det andra och bilen kom så småningom att få sitt erkännande i den amerikanska filmhistorien. Countachen som kom att användas i filmen var inte helt standard. Det lades till strålkastare framtill, en speciell frontspoiler, tre antenner och en enorm uppsättning avgaspipor, hela 12 stycken.

Efter inspelningen returnerades bilen till sin rättmätiga ägare, men utan de unika modifieringarna som adderats för filmen. 26 år senare och efter 18 långa månader av förhandlingar hamnade bilen till sist i händerna på den biltokige och Cannonball-galna entusiasten Jeff Ippoliti, som drömt hela livet om att en vacker dag äga en bil som den i Cannonball.

Och vem kan klandra honom? En av filmens mest minnesvärda scener är en drygt tre minuter lång polisjakt precis i inledningen, där den kraftfulla sportbilens syns skaka av sig polisbilar från både höger och vänster.

I dag är bilen sedan år 2021 K-märkt i USA tillsammans med endast ett trettiotal andra bilar. De två skådespelarna Adrienne Barbeau och Tara Buckman som inte träffats sedan inspelningen medgav att ingen av dem knappt ens sett en Lamborghini innan filmen och än mindre kört någon.
– Vi hade den bästa bilen och definitivt den snyggaste, säger Tara Buckman som spelade Jill Rivers, i en intervju med Lamborghini.

Vidare förklarade de båda skådespelarna att de aldrig hade kunnat förutse vilken succé som filmen skulle komma att bli. 
– Trots min framgång som skådespelerska i skräckfilmer och som Catwoman i Batman-filmen, ber folk mig att signera Countach-modeller än i dag, säger Adrienne Barbeau.

LÄS MER: