Saaben som slog rekord i Cannonball-run

En Saab 9-5 Aero slog under 2022 ett nytt fantastiskt rekord i Cannonball Run. Bilen kördes 906 mil – från kust till kust fram och tillbaka i USA på rekordtid. 

Cannonball Run är det legendariska underground-loppet där bilar körs i kapp från kust till kust i USA. Det illegala racet startades av motorjournalisten Brock Yates, och blev sedan till filmen Cannonball Run med Burt Reynolds, Roger Moore och Farrah Fawcett. Det sista loppet kördes 1979, men fortfarande gör bilister den galna körningen på egen hand. Numera är målet att försöka slå tidsrekordet från kust till kust och tillbaka. 

Under maj 2022 satte en Saab 9-5 Aero från 2008 nytt Cannonballrekord i att köra kust till kust fram och tillbaka. Det gamla rekordet putsades med 8,5 timmar. Teamet med Nik Krueger, Mark Spence and Wesley Vigh körde från New York till Los Angeles och sedan tillbaka på 65 timmar och 28 minuter. Det innebär en snitthastighet på 138 km/h inklusive alla stopp på den 903 mil långa sträckan.

Att de valde just en Saab 9-5 Aero berodde på att de ville ha en kapabel prestandabil som väckte så lite uppståndelse som möjligt. Det enda som avslöjade bilen var några extra antenner. Bilen var förstås kraftigt trimmad och framfördes i oansvarigt olagliga hastigheter så gott som hela vägen. 
– Jag bestämde mig för 95 Aero eftersom jag tänkte att det är en ganska obskyr bil, inte många känner till Saab, den är svår att hitta och speciellt så smälter en silverfärgad bil in med många saker på vägen, säger Nik Kreuger.

Saaben höll bra hela vägen och inga stora incidenter inträffade längs vägen förutom att de körde på en fågel och vid ett tillfälle trodde att de blivit tagna för fortkörning. 
– Vi visste att vi slagit rekordet och vi slog det med 8,5 timmar, mer än vad vi trodde. Vi har helt euforiska, även om jag slagit mitt eget rekord. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester