Ändrade krav för körkort för 100 000-tals svenskar

Reglerna för att få körkort är på väg att göras om för svenskar med NPF-diagnoser som adhd och autism. Antalet som får diagnoser har ökat explosionsartat de senaste åren.
– Just intygskravet när det gäller adhd-diagnoser, det förefaller inte vara ändamålsenligt, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till SVT Nyheter.

Allt fler svenskar får NFP-diagnoser som adhd eller autism. Det beräknas idag att mellan 10 och 15 procent av alla barn och ungdomar får diagnoser. 190 000 svenskar har idag en ADHD-diagnos som de medicinerar för. Alla som diagnosticerats med adhd, autism och liknande tillstånd måste idag göra särskild prövning och ha ett läkarintyg för att få körkortstillstånd.

De närmaste åren kommer det här innebära en stor belastning på barnpsykiatrin. De flesta har lätta till måttliga symptom som inte uppges påverka körförmågan och möjligheterna att ta körkort.
– Det har skett en explosion av diagnosticering av barn inom de här grupperna. Vi ser att det här har påverkar den administrativa bördan inom barn och ungdomspsykiatrin, säger Jonas Nilsson på barn- och ungdomspsykiatriföreningen till SVT.

Kraven för att få körkortstillstånd är på väg att ändras för 100 000-tals svenskar.

Nu kan upp till 50 000 upp till 50 000 prövningar behöva göras för körkort de närmaste åren. Men nu har Transportstyrelsen fått i uppdrag av regeringen att se över kraven och slopa kravet på intyg, uppger SVT.
– Eftersom nästan alla får det här intyget och det innebär en enorm belastning för barn och ungdomspsykiatrin. Just intygskravet när det gäller adhd-diagnoser, det förefaller inte vara ändamålsenligt, säger Jakob Forssmed (KD), socialminister till SVT Nyheter.

Enligt ministern har det uppstått en oseriös verksamhet bland privata läkare som utfärdar intyg. Det vill regeringen få bort. 

– Vi har fått en intygsindustri, ett kort videosamtal, man får ett intyg, man betalar kanske 1500 kronor och så får man express lyx-paket hos de här privata aktörerna. Det framstår inte som särskilt seriöst. Det visar att något är skevt i det här systemet och vi måste hitta en bättre ordning och det är därför vi ger det här uppdraget nu, säger Jakob Forssmed (KD) till SVT. 
LÄS MER: