Kan döda dig – efter krocken: ”Anfaller direkt”

Om du kör på ett vildsvin kan det vara förenat med livsfara – även om du överlever kraschen. Nu varnar experten för djuret där viltolyckor ökat med 60 procent på bara ett år.
– Du ska aldrig gå ut och titta om den är död. En skadad gris kan anfalla direkt, säger Annika Mazetti.

Viltolyckorna på svenska vägar har aldrig varit fler. Under 2024 rapporterades 70 270 kollisioner – över 5 000 fler än året innan. Men den verkliga faran handlar inte bara om antalet krascher, utan om vad som händer efteråt. Ett djur som allt oftare är inblandat i olyckor kan nämligen utgöra livsfara även efter att bilen stannat.

– Du ska aldrig gå ut och titta om den är död. En skadad gris som ligger i diket kan anfalla direkt om du närmar dig. För den ser dig som en fiende. De är tåliga. En gris kan ligga avdomnad och sen plötsligt kvickna till. Om du råkar väcka den så reagerar den instinktivt med ett anfall, säger Annika Mazetti, verksamhetsledare på Älgskadefondsföreningen.

Annika Mazetti, verksamhetsledare på Älgskadefondsföreningen.

Hon betonar att olyckor med vildsvin skiljer sig markant från andra viltolyckor. Det är inte bara smällen som är farlig – utan också det som händer därefter.
– Vi hade ett ärende där en elbil krockade med en gris. Grisar kan vara lika stora som älgar, fast de är lägre, så de hamnar ofta under bilen. Det kan vara problematiskt om man har batterier monterade där.

I ett annat fall försenades räddningsinsatsen dramatiskt.
– En eftersöksjägare berättade att räddningstjänsten inte kunde gå fram till en skadad kvinna som kört på ett vildsvin. Grisen levde fortfarande och höll dem borta. Det har jag aldrig hört talas om tidigare. Det visar en helt annan risknivå än vad vi är vana vid i Sverige. Eftersöksjägaren kom och avlivade grisen innan de kunde rädda henne.

Viltolyckor per månad i Sverige 2024

Statistik från Nationella Viltolycksrådet över viltolyckor under 2024.

Under 2023 rapporterades 5 508 olyckor med vildsvin. Året därpå ökade siffran till 8 702 – en uppgång på nära 60 procent. Samtidigt är rådjuren fortfarande vanligast i statistiken, med över 49 000 anmälningar. Men det är vildsvinen som sticker ut – och som skrämmer mest.
– Grisar är låga och svåra att upptäcka – de kommer ofta rakt upp ur diket eller från en åker med högt gräs. Det gäller att vara uppmärksam.

Deras låga profil gör dem särskilt svåra att se i mörker, berättar Mazetti.
– En annan sak är att de inte har något ögonblänk, så på kvällen får man ingen varningsreflex som man kan få från älgar eller rådjur. Grisar har ögonbottnar som liknar våra.

Att vildsvinen dessutom ofta rör sig i grupper ökar risken för fler olyckor vid samma tillfälle. Vid ett tillfälle så ska så många som 15 vildsvin ha blivit påkörda samtidigt.
– Det är också stora djur vi pratar om, och de kommer ofta i grupper. Det finns olyckor där ett dussin eller fler grisar blivit påkörda vid samma tillfälle.

Även viltstängsel är långt ifrån ett säkert skydd. För grisen är listig och kan faktiskt ta sig förbi det, utan att någon märker det.
– Många slappnar av när de kör på vägar med viltstängsel, men det är ingen garanti. Djuren tar sig över om de vill – en gris kan till exempel lyfta på stängslet och krypa under.

Föreningen varnar för att ny teknik och hög komfort i bilar inte får skapa en falsk trygghet. Annika påminner om att inget kan ersätta förarens vaksamhet. Samtidigt säger hon att vi kommer se ett ökande problem med vildsvinen. Mellan 2023 till 2024 ökade vildsvinsolyckorna med 60 procent.
– De är svåra att jaga. Väldigt kloka djur dessutom. Det viktiga är att folk förstår riskerna, anpassar hastigheten och aldrig går fram till en påkörd gris. Det är eftersöksjägarens uppgift att kontrollera det.

Om du råkar köra på en gris är det avgörande att du hanterar situationen rätt, så här ska du göra:
– Om man kör på en gris ska man ringa 112 – men vi rekommenderar att man först kör cirka 100 meter framåt, sätter upp markeringsremsan, och informerar SOS Alarm om var man satt den. Man ska absolut inte gå fram och titta om grisen är död.

Att stanna bilen och kliva ur för att kontrollera ett till synes livlöst djur kan alltså sluta i tragedi. Vildsvinet är kanske det enda djuret på svenska vägar som kan döda – efter att olyckan redan inträffat.
LÄS MER: