Chockuppgifterna om att kolfiber kunde förbjudas i EU slog ner som en bomb. Det skakade om bilindustrin och företag som sysslar med kolfiber rasade på börsen. Men nu vänder EU.
Ett nytt EU-förslag föreslog att kolfiber skulle klassas som hälsofarligt och hamna på samma lista som kvicksilver, bly och kadmium. Det är ämnen som är förbjudna att användas i biltillverkning. Det skapade stor oro i fordonsindustrin och fick aktier i japanska kolfibertillverkare att rasa under måndagen.
Förslaget var en del av en större översyn av EU:s ELV-direktiv, som styr hur bilar ska återvinnas när de skrotas. Syftet är att minska miljö- och hälsorisker vid demontering, och kolfiber har hittills varit helt oreglerat i det här sammanhanget. Men mikroskopiska fiberpartiklar kan frigöras när materialet bryts ned och i värsta fall irritera huden, störa elektronik eller påverka återvinningsmaskiner. Därför föreslogs det att kolfiber skulle förbjudas i bilar från och med 2029.

Materialet är känt för att vara både starkare än stål och lättare än aluminium. Det används i allt från sportbilar till elbilar och flygplan, och spelar en nyckelroll i att hålla nere vikten på tunga fordon. För exklusiva tillverkare som Koenigsegg, där både chassi och kaross är byggda helt i kolfiber, skulle ett förbud tvinga fram en total omställning.
Samtidigt är det här en växande framtidsmarknad. Världsmarknaden för kolfiber värderades till över 60 miljarder kronor i fjol och väntas nästan tredubblas till 2035. Mellan 10 och 20 procent av all kolfiber går redan till fordonsindustrin – och användningen ökar snabbt, enligt Motor1. Japanska tillverkare som Toray, Teijin och Mitsubishi Chemical står för över hälften av världens produktion, och EU är en av deras viktigaste marknader. När förslaget blev känt föll deras aktier kraftigt.
Men nu står det klart att materialet får en framtid i Europa. Enligt Motor1 har EU-parlamentet beslutat att exkluder kolfiber från listan över förbjudna ämnen. Det innebär att tillverkare kan fortsätta använda det, utan att riskera att ställa om hela sin produktion. För bilvärlden – och för lätta, snabba bilar – är det ett besked som garanterat landar som en lättnad.
LÄS MER:

Kevin Neemé har dubbla kandidatexamen i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå Universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio och sportjournalist bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.