Så ska fusket med körkort stoppas

Ett kryphål i lagen har gjort att många fuskar med körkort. De reser till Rumänien och får ett körkort utan prov. Nu kommer förslagen som ska stoppa resor där körkort köps för 11 000 kronor.

Ekots avslöjande skakade om det svenska körkortssystemet. Enligt inslaget kan människor bosatta i Sverige resa till Rumänien och få ett körkort utan att göra förarprov. Sedan kan de med hjälp av EU:s lagstiftning om rätten till fri rörlighet, lätt byta ut det till ett svenskt.
– Det går ut på att personer bosatta i Sverige tar sig till ett annat EU eller EES land för att där lättare få ett körkort och på det sättet undvika att genomgå en svensk förarprövningsprocess, säger Ted Snölilja på Transportstyrelsen till Sveriges Television.

Det finns exempel på personer som har egyptiskt eller syriskt körkort. De har med hjälp av annonser i sociala medier betalat 11000 kronor och fått ett rumänskt körkort.
– Vi håller på att titta på det här nu, säger Ted Snölilja.

Det ska bli svårare att byta till svenskt körkort genom körkortsturism.

Men det finns också gängkriminella i Sverige som blivit tagna av polisen och fått körkort indragna. Då har de kunnat betala summan till någon i Rumänien. I priset ingår resa och hotell. Researrangören ordnar med en tillfällig adress i Rumänien, eftersom EU-lagen föreskriver att man måste vara bosatt i landet.
Sedan har de kunnat få ett rumänskt körkort. Väl tillbaka i Sverige har man enkelt kunna skicka in handlingar till Transportstyrelsen och kvittera ut ett svenskt.

Nyheten har väckt starka reaktioner. Socialdemokraternas Helene Fritzon kräver att regeringen ska agera. Och att man borde överväga ett stopp för handläggning av ansökningar om att omvandla rumänska körkort till svenska. Hon har också skickat vidare frågan till Europeiska kommissionen.
Polisen är också upprörd över att en svensk myndighet kan tvätta handlingar så att de blir vita.
–  Transportstyrelsen har sedan en längre tid jobbat med frågan. Man undersöker om det går att vägra att byta ut ett körkort som har utfärdats i annat EU-land, sade infrastrukturminister Andreas Carlsson.

Nu har Transportstyrelsen kommit med förslag hur det ska stoppa den så kallade körkortsturismen.
– Vår förhoppning är att den ska minska ganska kraftigt, säger Ted Snölilja, utredare på körkortsavdelningen vid Transportstyrelsen i Örebro till SVT.

Transportstyrelsen vill skärpa lagen för att byta körkort från andra länder. Nu ska man antingen ha gjort ett godkänt förarprov eller ha kört bil i minst fem i år det EU-land som utfärdat körkortet. Nu vill Transportstyrelsen att lagen skärps. Den som ska byta in ett körkort ska antingen ha gjort ett godkänt förarprov eller ha kört bil i minst fem år i det EU-land som utfärdat körkortet.
– Vi tror att det här kan vara ett effektivt sätt att komma till rätta med problemen, säger Ted Snölilja.
LÄS MER: