Sveriges bästa Volvoverkstad slängs ut av Volvo

De har precis korats till Sveriges bästa Volvoverkstad – med högst betyg av ägarna. Nu kastas de ut av Volvo. Skilsmässan efter 70 år dras vidare till Konkurrensverket.  
– Vi hade en bra dialog, men plötsligt blev det bara tyst, säger Staffan Nilsson, servicemarknadschef på Göinge Bil.

De har sålt och servat Volvo i skånska Göingebygden runt Hässleholm i 70 år. Först drog Volvo in deras rätt att sälja nya Volvobilar. Nu mister Göinge Bil även rätten att serva och reparera Volvobilar.  Kunderna förlorar nu möjligheten att serva sin på bil på Sveriges bästa Volvoverkstad.

Göinge Bil nyligen utsetts till Sveriges bästa Volvoverkstad. Det är Vi Bilägares oberoende undersökning Autoindex som gjort undersökningen baserat på hur nöjda kunderna var.
– När vi fick höra om undersökningen kändes det väldigt roligt. Men jag tror att om man ser om sina kunder och verkligen vill hjälpa dem, då kommer de tillbaka, säger Staffan Nilsson.

Göinge Bil mister rätten att sälja och serva Volvobilar efter 70 år. Detta trots att de har Sveriges bästa Volvoverkstad, enligt en oberoende undersökning.

Enligt undersökningen har Göinge Bil Sveriges nöjdaste kunder. Hit återvänder man för att få hjälp när det skramlar.
– Det har alltid varit viktigt för oss, eftersom vi verkar på våra orter länge, säger Staffan Nilsson.

Volvo väljer istället att samarbeta med en ny aktör. Bilmånsson som kommer från Skånes södra delar tar nu över allt. Varför Göinge Bil har kommit i onåd är oklart. Volvo Cars svarar inte alls på Carups frågor i det känsliga ärendet. 
– Vi hade en bra dialog med Volvo om återauktorisering, det var allt från inredning och belysning i våra verkstäder och butiker, allt för att leva upp till Volvos krav, säger Staffan Nilsson.

Göinge bil fick ett  mejl från Volvo Car Sveriges vd Jessica Span i juni. Där står det att Volvo Cars tänker utse nya partners både för nya bilar och verkstadstjänster. Enligt Volvo krävs exklusivitet på verkstadstjänsterna för att ha råd med alla investeringar. Bilmånsson kommer att bli den enda Volvohandlaren i Hässleholm. Volvo Cars har ensidigt bestämt att det blir skilsmässa från Göinge Bil efter 70 år.

Den 29 augusti presenterades det nya samarbetet mellan Bilmånsson och Volvo. För många i Hässleholm och Göinge kom det som en stor överraskning. Göinge Bil har funnits på orten genom generationer. 
– Vi ser mycket fram emot att få komma till Hässleholm, ett område med många lojala Volvokunder på både företags- och privatsidan, sa Bilmånssons vd Björn Petterson då.

Göinge Bil har inte gett upp hoppet ännu. De har anmält ärendet till Konkurrensverket och hoppas på ett positivt utslag.
– Vi får se hur det slutar. Men vi kan fortfarande leverera samma goda service och det känns skönt eftersom vi vill se om våra kunder, säger Staffan Nilsson. 
Carup.se har sökt Volvo Cars för en kommentar, men de har inte svarat. 
LÄS MER: