Så billig blir Teslas nya elbil – utan ratt och pedaler

Tesla har avslöjat sin nya elbil Tesla Cybercab. Den självkörande Robotaxi-bilen kör helt utan förare. Den har varken ratt eller pedaler. Den ska kosta under 30 000 dollar och saknar laddkontakt.
– Vi har 50 helt självkörande bilar här. Hoppas det går bra, vi får se, säger Elon Musk.

Tidigt på fredagsmorgonen svensk tid avslöjade Tesla sin nya Cybercab på filmstudion Universal Studio i Los Angeles. Elon Musk anlände själv i den nya självkörande bilen Tesla Cybercab. Eventet hade mer karaktären av en fest än en traditionell bilpremiär.

Tesla Cybercab saknar ratt och pedaler

Den smäckra tvåsitsiga bilen som visades upp saknar både ratt och pedaler. På plats hade Tesla ett 20-tal självkörande bilar. Enligt Elon Musk ska man kunna sova i den självkörande bilen och sedan vakna upp när den är framme. Kostnaden för självkörning kommer vara billigare än en bussbiljett, ungefär en tjugondel av kostnaden idag, enligt Musk. Tillverkningen ska starta 2026.
– Den ska börja köras i Kalifornien och Texas nästa år. Före 2027 om vi säger så, sade Musk, men erkände att han brukar vara tidsoptimist.

Se Roboteventet här

– Vi kommer att få se autonoma bilar bli 10 gånger så säkra som människor. En gång i tiden fanns det även hissoperatörer. Nu för tiden har vi automatiska hissar. Det är så det kommer att bli med bilar. Det kommer att spara både liv och bilar, säger Elon Musk.

Tesla Cybercab har heller ingen laddkontakt, den ska ladda via induktiv laddning, så ingen behöver hålla på att plugga in laddkontakt i bilen. All laddning görs via en platta, precis som många laddar mobilen idag. Den har också en städrobot som rengör bilen mellan körningarna. Den har saxdörrar som öppnas snett uppåt, på samma sätt som en Lamborghini.

Tesla Robovan

Tesla Robovan.

På eventet visade Tesla också sin Robovan, en självkörande mindre buss som rymmer 20 passagerare.
– Vi vill ändra hur det ser ut på vägarna, framtiden ska se ut som framtiden, säger Elon Musk.
Med på eventet var också ett antal av Teslas robot Optimus som serverade drinkar till besökarna.
– Det kommer att bli den största kommersiella produkten genom tiderna, säger Musk.
LÄS MER: