Klassisk VW-fabrik från 50-talet slåss för sitt liv

Nedläggning och massuppsägningar hotar Volkswagens klassiska fabrik. Fabriken i tyska Baunatal som funnits sedan Bubblans tidiga dagar slåss nu för sin överlevnad.
– Företagets kollektivavtal har garanterat tryggheten för anställda i 30 år, allt detta är nu i fara, säger Carsten Buchling, representant för arbetarna.

På måndagskvällen höll Volkswagens styrelse ett extra möte i Wolfsburg. Anledningen var krisen inom koncernen. När mötet var slut meddelade cheferna att man kommer att tvingas spara ytterligare, men det här sparpaketet överraskade många. Det kan slå mot en av deras mest klassiska produktionsorter, den i Baunatal som byggt växellådor sedan Folkabubblans tidevarv. 

Det här är Volkswagens näst största produktionsort i Tyskland med nästan 16000 anställda. Den grundades 1957 när företaget upplevde ett makalöst uppsving med Folkabubblorna och behövde öka produktionstakten.

Fabriken i Baunatal har aldrig monterat bilar. Istället har deras kompetens varit i att bygga växellådor och de överlevde sparpaketet förra året eftersom företagsledningen värderar den kunskapstradition som finns där.

Men nu är krisen så djup hos Volkswagen att de går ut med att fabriken i Baunatal kan bli nästa offer i jakten på att spara miljarder och försöka överleva som bilmärke. Givetvis togs beskedet emot med bestörtning av arbetarna i Baunatal, som ligger utanför Kassel i delstaten Hessen.
– Företagets kollektivavtal har garanterat tryggheten för anställda i 30 år, allt detta är nu i fara, säger Carsten Buchling till HNA.

I morgon onsdag kommer fackföreningen IG Metall till Baunatal för ett krismöte med alla medlemmar. Och fackföreningsrepresentanten vid huvudfabriken i Wolfsburg har lovat att man ska göra ett bittert motstånd mot planerna. 

Förra året sjösatte Volkswagen ett stort sparpaket. Men sedan försäljningen fortsatt att störtdyka har man tvingats till ytterligare åtgärder och nu är alla jobben i klassiska Baunatal i fara. Staden Baunatal grundades med fabrikens byggande i slutet av 1950-talet, för den skulle massuppsägningar vara en social katastrof.
LÄS MER: