Aston Martin avslöjar rekordstark Ferrari-utmanare

Aston Martin avslöjar sin mest kraftfulla sportbil någonsin. Nya Aston Martin Vanquish får V12:a med dubbelturbo och tar upp matchen med Ferrari 12Cilindri. 

Det är knappast någon slump att nya Aston Martin Vanquish överträffar Ferrari 12 Cilindri med fem hästkrafter. Astons nya flaggskepp har en V12-motor med dubbelturbo som ger 835 hästkrafter och 1000Nm. Det gör den till märkets mest kraftfulla bil någonsin, bortsett från specialmodeller i begränsad upplaga.

Toppfarten stannar inte förrän på 345 km/h och vägen dit är tämligen snabb. Sprinten upp till 100 km/h går på 3,2 sekunder.  Den frontmonterade V12-motorn är på 5,2-liter och har fått ett förstärkt motorblock, nya topplock, vevaxlar och ventilsystem.

För att överträffa Ferrari har Aston Martin utvecklat något som heter Boost Reserve i turbon. Det är dock värt att ha i åtanke att det italienska fullblodet klarar 830 hästkrafter utan stressfläktar. 

Bilen är Aston Martins längsta sportbil någonsin och har förlängts med 80 mm framaxeln och A-stolpen. Det ger den långsträckt och smäckra linjer. Aston Martins klassiska grill är allt annat än diskret, men det behövs för att kyla tolvan och de dubbla turboaggregaten. 


LÄS MER: