Oväntade resultatet – ny Tesla ställs mot gammal

En ny Tesla Model 3 Performance blir besegrad av en gammal Model 3 Performance. Bilarna ställdes mot varandra i flera olika race och resultatet var minst sagt överraskande.
– Det här var inte det jag trodde skulle hända, säger Mat Watson.

I flera olika test ställdes en äldre Model 3 Performance mot en ny Model 3 Performance. Den äldre versionen har två elektriska motorer och fyrhjulsdrift som ska tillsammans ge 450 hästkrafter med ett vridmoment på 640 Nm. Den nyare versionen som släpptes i april i år har samma utrustning fast ska ha 460 hästkrafter med ett vridmoment på 650 Nm. 

Viktmässigt är den nyare versionen lite lättare med cirka 11 kg. Exemplaret från 2024 har 560 hästkrafter i USA, varför den inte har det i Europa beror på att bilarna utrustas med olika batterier. 

Det första racet körs med en stillastående start och där lyckas den nyare Teslan direkt få en bättre start och ligger några meter före den äldre under hela loppet. Efteråt känner sig förarna förvirrade varför den nyare Teslan inte lyckades köra ifrån mer.
– Jag blev lite förvånad att du lyckades hålla dig så nära hela tiden och hålla ungefär samma hastighet som mig, säger Richard, som är en Teslaexpert och kör den nyare Teslan. 

Andra racet börjar stillastående igen och den äldre Teslan leder från start till mål. Förarna frågar domaren ifall det var någon tjuvstart från den äldre Teslan, vilket det inte var.
– Det här var inte det jag trodde skulle hända, säger Mat Watson.

Teslornas bromssträcka.

De bestämmer sig för att köra en tredje stillastående start och denna gång är de ungefär lika snabba i starten, men till båda förarnas förvåning drar den äldre Teslan iväg och lyckas vinna racet.
– Vi lämnade startlinjen samtidigt, men det fanns ingenting jag kunde göra, säger Richard. 

Anledningen till varför den äldre Teslan lyckades vinna tror förarna beror på dess batterinivå. Den nyare hade enbart 60 procent när de körde medan den äldre var  uppe på 90 procent. Dessutom lyckades den nyare med den snabbaste tiden på 11,3 sekunder, vilket var 0,4 sekunder snabbare än den äldre elbilen. 

De testar sedan att köra en rullande start där den nyare Teslan vinner, men inte med en stor marginal. 
– Varför är inte den mycket snabbare än den andra, säger Richard.
När det sedan kör nästa race med en rullande start vinner faktiskt den äldre Teslan.
– Jag förstår ingenting, säger Mat Watson.

Det sista de gör när de testar bilarna mot varandra är att undersöka bromsarna. Testet får ett oväntat resultat då den äldre Teslan faktiskt lyckas få en kortare bromssträcka.
– Jag vet inte vad jag kan göra bättre. Jag trycker ner pedalen så hårt det bara går, säger Richard.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

[wpp limit=5 range='last7days' order_by='views' thumbnail_width=120 thumbnail_height=120 stats_date=1 stats_date_format='j F Y, H:i' post_html='
  • {thumb}

    {text_title}


    {date}
  • ']

    Senaste nytt

    Tester