Elon Musks U-sväng: ”Förtala inte oljeindustrin”

Teslas vd Elon Musk förvånar många när han tonar ner klimatkrisen och försvarar oljeindustrin. I ett veckans samtal med Donald Trump stack Teslagrundaren ut hakan mer än någonsin.
– Folk kan fortfarande ta en biff och de kan fortfarande köra bensinbilar, och det är okej, sa Elon Musk.

Det var i måndags som Elon Musk och republikanen Donald Trump möttes i ett två timmar långt panelsamtal på X. Då ska vi tänka på att det inte är länge sedan Teslagrudaren anklagade elbilskritiker för att vara betalad av oljelobbyn.
– Det är verkligen något fantastiskt som du har gjort, din bil är underbar, började Donald Trump smörja Elon Musk.

Teslas dynamiska vd kunde inte låta bli att slitas med. Det blev en tvekamp om vem som kunde klia den andra skönast på ryggen.Efter att Elon Musks uttalanden under samtalet granskats är det flera saker som väcker uppmärksamhet.
– Det är väldigt viktigt att du vinner valet, Kamal-administrationen skulle vara en katastrof för landet, sa Elon Musk.

Donald Trump tackade och tog emot. Sedan diskuterade de båda allt från invandring till problemen med strafftullar.
– Vi betalar för att försvara Europa och de svarar med att ge strafftullar på amerikanska bilar, de är inte lika illa som Kina, men nästan, sa Donald Trump.

Elon Musk höll med om allt han sa. Samtidigt höll världen andan. Musk som en gång helhjärtat stött Barack Obama och predikade den gröna omställningens lov, lät som en frikyrkopredikant från djupaste södern.

Till slut tog Trump upp oljeindustrin.
– Det är fantastiska bilar du tillverkar Elon. Men för att bygga dem krävs olja, man har det för all industri och då kan vi inte sluta borra upp det som Biden och hans regering vill, sa Donald Trump.

Elon Musk tog till orda och utvecklade sina åsikter om klimateffekten och förvånade många lyssnare.
– Jag borde kanske säga något om mina åsikter om klimatförändringar och olja och bensin eftersom jag tror att de förmodligen skiljer sig från vad de flesta skulle anta eftersom mina åsikter faktiskt är vackra, jag tror måttliga i detta avseende. Vilket är att jag inte tror att vi bör förtala olje- och bensinindustrin och de människor som har arbetat mycket hårt i dessa industrier för att tillhandahålla den nödvändiga energin för att stödja ekonomin. Och om vi skulle sluta använda olja och bensin just nu, skulle vi alla svälta och ekonomin skulle kollapsa. Så jag tycker inte att det är rätt att smutskasta olje- och gasindustrin. Och världen har en viss efterfrågan på olja och gas, och det är förmodligen bättre om USA tillhandahåller det än vissa andra länder, och det skulle hjälpa till med välståndet i USA. Och samtidigt är min uppfattning uppenbarligen som att vi med tiden vill gå över till en hållbar energiekonomi eftersom du så småningom får slut på olja och gas. Det är inte oändligt, och det finns en viss risk, sa Elon Musk.

Det var inte länge sedan Elon Musk varnade för att jorden höll på att gå under. Men nu låter det helt annorlunda. Nu menar Elon Musk att vi har 50 eller 100 år på oss. Nu är det en nivå på 1000 ppm koldioxoid han är orolig för.
– Du börjar få huvudvärk och sånt. Så även utan global uppvärmning är det inte bekvämt att leva. Så du vill inte komma för nära det. Men jag tror att vi bara vill flytta över. Och om, jag vet inte, 50 till 100 år från nu, tror jag att det förmodligen kommer att vara okej. Så det är inte så att huset brinner direkt, men jag tror att det är något vi måste gå mot. Och sammantaget är det nog bättre att flytta dit snabbare än långsammare, men som sagt, utan att förtala olje- och bensinindustrin och utan att orsaka svårigheter på kort sikt.

– Folk kan fortfarande ta en biff och de kan fortfarande köra bensinbilar, och det är okej. Jag tycker inte att vi ska smutskasta folk för det, men jag tycker att vi bara generellt ska luta oss åt hållbarhetsriktningen. Och jag tror faktiskt att solenergi kommer att vara en majoritet av jordens energigenerering i framtiden, och det trendar verkligen på det sättet, sa Elon Musk.

Enligt bedömare ligger dagens nivå på omkring 420 miljondelar koldioxid. Elon Musk hänvisar till att en gräns på 500 markerar unken inomhusluft. Men enligt forskarna går det inte att dra en parallell mellan luften i en villa och atmosfären som omger hela vår planet.

– Vi kommer inte alla att kommer att dö om fem år. Det är uppenbarligen partiskhet. Men min uppfattning är att om du bara tittar på de PPM som ökar varje år, får du typ två eller tre miljondelar varje år av CO2. Jag tror att en del av det är problematiskt om det accelererar, om du börjar gå från två eller tre till vi kan säga fem. Och så kan det finnas vissa situationer där man får en stegvis ökning av CO2. Och jag tror att vi inte vill komma för nära 1000 PPM eftersom det faktiskt gör det obehagligt att andas. Att bara existera i 1000 PPM CO2 är obekvämt. Det anses vara en industriell fara, säger Elon Musk.

Teslagrundaren har fått mycket kritik efter sitt stöd till Donald Trump. En del bedömare går så långt att de ser Elon Musk som en belastning för sitt företag.
– Folk målar ut mig som en högerman, men jag är en moderat demokrat som stöttade Obama. Men nu ser jag åt vilket håll det här landet är på väg och det är därför som jag stöder dig, sa han till Donald Trump.

Elon Musks superlativer har fått den konservativa Trump att släppa sin värsta elbilshat. Istället öppnar han upp för att även elektriska bilar har en plats på vår jord. Kanske är det en del av Elon Musks list, genom att klia Trump under hakan får han inflytande i en eventuell ny regering. Och kan mildra dess elbilshat.
Dessutom diskuterade de båda onödiga utgifter inom den offentliga administrationen.
– Jag skulle väldigt gärna ha med dig i en kommission om hur man sänker offentliga utgifter. Se bara hur du hanterar strejker, du bara sparkar folk, det är helt otroligt, sa Donald Trump.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

[wpp limit=5 range='last7days' order_by='views' thumbnail_width=120 thumbnail_height=120 stats_date=1 stats_date_format='j F Y, H:i' post_html='
  • {thumb}

    {text_title}


    {date}
  • ']

    Senaste nytt

    Tester