Ford går mot strömmen – elbilar ökar brant

Ett elektriskt ljus i mörkret. Fords elbilar ökar brant i försäljning trots krisen som biltillverkaren varit i den senaste tiden. Bara i sin elbilsförsäljning har Ford ökat med 61 procent från förra året. 

Senaste tiden har varit minst sagt hektiskt för Ford i Europa. Efter lanseringen av deras nya elbil Explorer valde Ford Tysklands högsta chef att avgå. Efter det har flera tråkiga nyheter drabbat företaget där massiva nedskärningar tillkännagavs den 18 juni. Dessutom har det stått klart sedan en tid tillbaka att den klassiska Fordfabriken i Saarlouis stängs ner. Trots mycket elände verkar det som biltillverkaren hittat någon typ av framgång genom sina elbilar. 

Även om övertagandet av elbilar på marknaden inte gått lika fort som många trodde i början verkar det som Ford faktiskt lyckats hitta ett fungerande koncept i den tuffa konkurrensen som råder bland elbilstillverkare. Under andra kvartalet av 2024 lyckades företaget leverera ut 23 957 elbilar, vilket var en ökning på 61,4 procent från förra året, skriver Carscoops. 

Ford Mustang Mach-E.

Den elbilsmodell som sålts mest är Ford Mustang Mach-E som såldes i 12 645 exemplar under andra kvartalet. Två andra modeller som också presterade bra var F-150 som såldes i 7902 enheter och E-Transit som levererades ut till 3410 köpare. Även om siffrorna i sig inte är enorma på antalet sålda bilar är det som sagt ett stort hopp i jämförelse med 2023. 

En annan typ av bil som också sålde bra för Ford var deras hybrider som slog ett nytt rekord i antalet sålda hybrider på ett kvartal. Där var det främst Maverick Hybrid som sålde bäst och landade på över 40 000 sålda enheter. Fords näst bästa hybrid var F-150 där 33 674 bilar sålts hittills i år. Under hela Q2 sålde Ford totalt 512 127 bilar. 
LÄS MER: