Gömde sin Lamborghini i vardagsrummet i 35 år

Världens första superbil med mittmotor hittades i ett vardagsrum efter att ha stått undangömd i 35 år. Lamborghini Miuran har kvar sin originalfärg och V12:a. Superbilen är helt orörd efter att ha spenderat decennier bredvid tv:n och soffan i vardagsrummet.

Lamborghini Miura är en av de mest mytomspunna superbilarna som finns och tillverkades mellan åren 1966 till 1973. Modellen var en av de första med en mittmonterad motor och satte en ny standard för all framtida sport- och hyberbildesign. 

Från början var Miura lite av ett hobbyprojekt för Ferruccio Lamborghini som satte ihop ett ingenjörsteam som fick utveckla modellen på sin fritid. Men när den rullades ut på bilsalongen i Genève 1966 fick den ett fantastiskt mottagande som blev något av ett startskott för Lamborghinis sportiga framtid. 

1968 valde sedan den italienska biltillverkaren att introducera Miura P400 S som också går under namnet Miura S. Modellen visades upp första gången på en motorshow i Turin där åskådare kunde se hur bilen fått några ändringar både på insidan och utsidan. Kraften hade också utökats så att dess 3,9-liters V12:a hade 20 hästkrafter mer än sin föregångare, alltså 365 hk totalt. Totalt tillverkades 338 exemplar av Miura P400 S.

Under hela 1960-talet blev Miura en stor sensation bland flera filmstjärnor och artister som desperat ville komma åt superbilen. En som faktiskt lyckades bli en ägare till en Miura var ingen mindre än Frank Sinatra. Det går även att höra Eddie Van Halen varva motorn i sin Miura i Van Halens låt Panama. Men nu har en Miura S med chassinumret 4614  hittats efter att ha stått gömd i 35 år. 

Enligt auktionssidan tillbringade denna gyllenbruna Miura S från 1970 mestadels av sin tid i ägarens vardagsrum. Varför den stått där är svårt att svara på, men vem skulle inte vilja ha en vacker superbil att smyggtitta på precis vid soffan. Bilen har kvar sin originalfärg av en tvåfärgad beige nyans. Både motorn och kaross panelerna ska vara samma som när den rullades ut från fabriken 1970. 

Detta exemplar av superbilen sticker ut med sin unika historia och välskötta kvalitet och kört 4204 mil. Den ligger nu ute på auktion hos Pebble Beach Auctions som kommer att påbörja budgivningen den 16 augusti till den 17 augusti. Bilen förväntas dra till sig ett enormt intresse från hela världen då Miura S är en av de mest eftertraktade modellerna i världen. Tidigare i år såldes ett gult exemplar av modellen som hittades i den tyska bergskedjan Schwarzwald för ett pris på 16,6 miljoner kronor, något vi på Carup skrev om då.

LÄS MER: