Zlatans nya vrålåk – ger sig själv en Ferrari-SUV

Zlatan Ibrahimovic ger sig själv en av världens absolut snabbaste SUV:ar. En Ferrari Purosangue landar i ikonens garage på 42-årsdagen. Bilen kommer med V12-motor och 725 hästkrafter. Ferrari Purosangue kostar över sex miljoner kronor och har hyllats i testerna.

Zlatan fyller 42 år idag den 3 oktober och sin vana trogen ger han sig själv ett riktigt vrålåk i födelsedagspresent. Förra året blev det en tvåsitsig Ferrari Daytona SP3 för 22 miljoner kronor. I år blev det en bil hela familjen får plats i – super-SUV:en Ferrari Purosangue. I år stannar priset på drygt sex miljoner kronor för det fina tillskottet till Zlatans bilsamling.
– Happy Birthday to Zlatan, skriver han traditionsenligt på Instagram när presenten offentliggörs. 

Ferrari Purosangue har hyllats i testerna och är märkets första SUV, även om de helst inte vill kalla bilen för det. Under många år har Ferrari upprepat att de aldrig ska tillverka någon SUV, då de ansett att det kan urholka varumärket. Men till slut blev Lamborghinis framgång med SUV:en Urus för mycket och Ferrari tvingades haka på tåget.  Men fortfarande vill de inte kalla bilen SUV, även om den konkurrerar med bilar som Lamborghini Urus, Aston Martin DBX, Porsche Cayenne Turbo GT och Maserati Levante Trofeo.

Kanske har Ferrari en poäng för Purosangue är med en höjd på 1,59 meter betydligt lägre än de nämnda bilarna och V12-motorn sitter bakom framaxeln och är därmed mer eller mindre en mittmotor. Medan konkurrenterna skalar ner och lägger ner sina största motorer valde Ferrari en stor V12-motor med 6,5-liters cylindervolym från 812 Superfast. Motorn har 725 hästkrafter och ett maxvarv på 8250 rpm. Avgasljudet är mer diskret än på de sportigaste Ferrari-bilarna, men sägs ändå vara helt oöverträffat i klassen. 

Top Gear ger Ferrari Purosangue betyget 9 av 10 möjliga och imponeras stort av bilen. Framförallt är det att bilen är en praktisk version av märkets sportbilar som slår testarna. De gillar att bilen både är snabb och bullrig och har grymma vägegenskaper, precis som en Ferrari ska ha. Däremot tycker de att den kunde haft fem sittplatser istället för fyra, och priset, ja…

– Tekniken har gått vidare, marknaden har mognat och Purosangue erbjuder något som Ferrari-köpare hittills inte har kunnat komma åt: en genuin Ferrari för dagligt bruk. Det som är bra är att Purosangue lutar kraftigt mot Ferraris kärnvärden med en extra dos av daglig användbarhet, snarare än att vara omklädd SUV. Det är imponerande, och definitivt den mest övertygande ”SUV”. I själva verket är det förmodligen den enda som verkligen förtjänar namnet, skriver Top Gear.

Stora bilden: Foto: Tasnim New Agency/Wikimedia Commons