Snusprilla genom bilfönstret ger dig böter. Det här gäller vid nedskräpning från bilen.
– Om vi ser det så är det klart att vi beivrar det, säger trafikpolisen David Askeröd.
Längs de svenska vägarna kastas det massor med skräp. Organisationen Håll Sverige Rent har i flera år kämpat med att hålla dem rena. Ändå fortsätter svenska bilister att kasta skräp i våra diken. Trots att en lag infördes 2011 vet många inte att det är olagligt.
– Senast vi gjorde en undersökning visade det sig att det fanns 198 skräp på varje hundra meter längs vägsträckan vi testade. Det betyder att det för varje meter ligger nästan två skräp, säger Britta Lönn från Håll Sverige Rent.
Nedskräpning från en bil ger 800 kronor i böter om polisen ser dig. Och det händer att bilister faktiskt bötfälls för detta.
– Nedskräpning från bil är en nedskräpningsförseelse som vanligt. Och det är ett problem när man kastar ut saker från rutan, säger David Askeröd.

Håll Sverige Rent har undersökt vad som är det vanligaste skräpet.
– Det vanligaste skräpet enligt vår undersökning är plast och snabbmatsförpackningar, säger Britta Lönn.
Snabbmatskedjorna har försökt genomföra kampanjer där man vill att kunderna ska slänga skräpet i en papperskorg. Det ser inte bra ut när deras varumärke ligger och skräpar längs vägkanterna.
– Vi tycker att man ska spara skräpet och slänga det i en papperskorg och inte låta det ligga i naturen, säger Britta Lönn.
Men lagen mot nedskräpning handlar inte bara om snabbmatskartonger och plastförpackningar. Det gäller även att kasta ut fimpar och små snusprillor. Om en polis ser dig kasta fimpar i farten kan du åka på böter.
– Man får inte kasta ut något, inte fimpar eller snus, det är ett brott. Om vi ser det och känner att det är möjligt att stoppa fordonet så gör vi det.
De allra flesta nedskräpare brukar se sig om för först. Man vill inte bli påkommen med att förorena naturen. Allra helst vill man inte göra det inför polisen.
– Däremot är det inte så vanligt att vi ser detta. Men det finns några enstaka fall där det har skett, men ändå inte så vanligt, säger David Askeröd.

Lagen om nedskräpning kan också fylla en funktion när polisen ingriper vid olika evenemang. Allra helst när det är cruising eller motorträffar. Då kan det bli en förevändning för att ingripa.
– Vanligast är att vi ingriper är vid motorevenemang och andra tillställningar där det finns alkohol inblandat, då är det vanligt att det blir mycket nedskräpning.
Men även berusade personer kan vara vaksamma. Om de förnimmer att polisen smyger i faggorna undviker de att kasta burken allt för tydligt.
– Oftast så slänger de inte ut skräpet när vi ser på. Det är mest senare som vi upptäcker hur mycket skräp som blivit slängt.
LÄS MER:

Andreas Jemn är journalist och författare.