Här är vägarna där du ska se upp i jul och nyår. Här sker flest trafikolyckor under storhelgerna. En dag sticker ut som mest olycksdrabbad.
Jul- och nyårshelgen är en av årets trafikintensivaste och därmed också olycksdrabbad. Försäkringsbolaget Dina Försäkringar kartlagt vägarna där flest olyckor skett under perioden 20 december till 12 januari de senaste fem åren. I genomsnitt omkommer 12 personer i jultrafiken. Förra året inträffade 3500 olyckor mellan 20 december till 12 januari.
– Den 22 december sticker statistiskt ut som den mest olyckdrabbade dagen, så om möjligt är det klokt att undvika resor just då. Däremot infaller julafton i år på en tisdag, vilket förväntas sprida ut trafiken över flera dagar och därmed minska risken för trängsel, säger Victor Öberg, försäkringsexpert, Dina Försäkringar.
I år är det ett par dagar som kan bli extra trafiktäta.
– Efter nyår är det framför allt nyårsdagen som kan bli trafikintensiv, och det finns risk för många trötta förare på väg hem från nyårsfirandet. För de som tar ledigt torsdag och fredag, kan söndagen den 5 januari bli en hektisk dag på vägarna.
Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under jul, nyår och trettonhelgen senaste fem åren:
- E4 Helsingborg – Sundsvall
- E45 Göteborg – Östersund
- E20 Göteborg – Örebro
- E18 Stockholm – Enköping
- E6 Malmö – Helsingborg, samt genom Göteborg
- E16 Gävle – Torsby
- E22 Malmö – Lund, Kalmar – Norrköping
- 26 Kristinehamn – Mora
- E14 Sundsvall – Åre
- 50 Ludvika – Borlänge
- 56 Västerås – Gävle
- 73/Nynäsvägen
- 70 Enköping – Idre
- E10 Töre – Riksgränsen
- 23 genom norra Skåne
- 44 Lidköping – Trollhättan
- 47 Oskarshamn – Mullsjö
- 40 Jönköping – Göteborg
- 66 Vansbro – Sälen
- 69 Hedemora – Falun
- 61 Karlstad – Arvika
- E12 Umeå – Hemavan
- 226/Huddingevägen
- 583/Bergaholmsvägen
- E65 Malmö – Ystad
- 62/Klarälvsvägen
- 83 Tönnebro – Ljusdal
- 205 Askersund – Karlskoga
- Söderleden Göteborg
- 222/Stavsnäsvägen
Källa: Transportstyrelsen
5 saker att tänka på i jultrafiken
- Planera din körväg noggrant och undvik vägar utan mitträcke och som lätt blir överbelastade. Se till att du har god tid på dig för att undvika stress.
- Ta pauser eller dela upp körningen med en passagerare för att undvika trötthet under långa resor. Se även till att vara så utvilad som möjligt när du sätter dig bakom ratten.
- Anpassa hastigheten efter väglag och sikt. Det är inte lönt att äventyra säkerheten för att vinna några minuter.
- Tänk på utrustningen. Ha med dig reflexväst, ficklampa, extra varma kläder eller filtar, och något ätbart. Kontrollera även olja och bromsar innan avfärd.
- Håll dig uppdaterad om väder och trafik. Många appar ger realtidsinformation om trafik och vägförhållanden. På så sätt kan du undvika köer och hitta de säkraste vägarna.
Källa: Victor Öberg på Dina Försäkringar:
Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter