Zlatans sagolika bilsamling – så mycket är bilarna värda idag

Zlatans bilsamling har vuxit till magiska proportioner. Superstjärnan äger nu bilar för 110 miljoner kronor. Pärlan i samlingen är en Ferrari LaFerrari – senaste köpet är en Ferrari SF90 Spider med 1000 hästkrafter. 

Vår svenske storstjärna Zlatan Ibrahimovic, 40, är inte bara en av världens främsta fotbollsspelare genom alla tider. Zlatan har kanske fotbollsvärldens förnämsta bilsamling. Visst, Ronaldos bilsamling är dyrare, men Zlatans samling är mer unik och smakfull tycker jag. Inga vulgärpimpade Geländewagens så långt ögat når. 

Nyligen visade Zlatan upp sitt senaste nyförvärv på Milanos gator och fick rubriker i hela världspressen. Han köpte en guldfärgad Ferrari SF90 Spider till sig själv i 40-årspresent. En verkligt imponerande Ferrari med 1000 hästkrafter och hybriddrift. Bilen kostar cirka sex miljoner kronor i Sverige, och Zlatans bil är faktiskt svenskregistrerad. 

Zlatans senaste inköp är en guldfärgad Ferrari SF90 Spider. Foto: Ferrari

Men Zlatan har dyrare bilar än så i sitt garage hemma i Stockholm. Näst mest värdefull är hans Ferrari LaFerrari, lackerad i lysande gult, kallad Giallo Modena. Bilen kostade drygt 10 miljoner kronor i inköp, men är nu så eftersökt på auktioner att värdet passerat 30 miljoner kronor. Trots att bilen snart är 10 år gammal är prestandan fortfarande sensationell: 0-100 km/h på 2,9 sekunder och en toppfart på 352 km/h. 

Zlatan äger också ett exemplar av den ikoniska Ferrari Enzo, i den klassiska färgen Rosso Corsa. Det är sannolikt det mest värdefulla bilen i Zlatans garage. Han köpte bilen ny 2006, och den är fortfarande svenskregistrerad. Enligt bilprovningen har den bara rullat 293 mil på alla år. Värdet har ökat kraftigt under de 16 år Zlatan har ägt bilen. Den är nu värd omkring 35 miljoner kronor, troligen ännu mer med tanke på ägarproveniensen med Zlatan. Men försäljning torde vara utesluten.

En annan födelsedagspresent till sig själv är hans Ferrari Monza SP2. Zlatan gav den till sig själv när han fyllde 38 år, och vilken present sen. Monza SP2 är en specialmodell där du kör utan vindruta och som kostar 18 miljoner kronor. Zlatan väckte kanske lite onödig uppmärksamhet när han körde den i Stockholm utan att ställa på bilen och betala skatt. 

Det är trots allt inte bara Ferrari som gäller. Zlatan rattar även en suv från ärkefienden Lamborghini. Hans Lamborghini Urus har 650 hästkrafter och plats för hela familjen trots superbilsprestanda. 

Två Porschar ryms också i Zlatans fantastiska garage. För några år sedan köpte han en Porsche 918 Spyder som bara tillverkats i 918 exemplar. Vid flera tillfällen har han synts ratta den imponerande superbilen i Stockholmstrafiken. Och för ett drygt år sedan köpte Zlatan en Porsche till sig själv i 39-årspresent. Ovanligt modest för att vara honom, men Porsche 911 Targa är en av de bästa modellerna av ikoniska 911. 

Tidigare gjorde Zlatan reklam för Volvo, och fick bland annat en egen XC70-modell och han deltog i reklam för bland annat Volvo V90. Samarbetet är av allt att döma avslutat och om Zlatan har kvar någon Volvo i garaget är högst osäkert. Genom åren har Zlatan också ägt flera andra Ferrari, Maserati och Porsche Cayenne, men de bilarna tycks han ha sålt.

Vad blir då nästa bil? Sannolikt kommer Zlatan som en av få utvalda att få en inbjudan att köpa en Ferrari SP3 Daytona, uppföljaren till Monza. Prislappen lär ligga på 18 miljoner kronor, men det är en investering som är garanterad att öka i värde. 

Här är Zlatans bilsamling

Ferrari LaFerrari 30 miljoner kronor
Ferrari Enzo 35 miljoner kronor
Ferrari Monza SP2 18 miljoner kronor
Ferrari SF90 Spider 6 miljoner kronor
Porsche 918 Spyder 15 miljoner kronor
Lamborghini Urus 4,5 miljoner kronor
Porsche 911 Targa 1,5 miljoner kronor
Summa: 110 miljoner kronor

Zlatans Ferrari Enzo har rullat 293 mil på alla år, enligt Bilprovningen. Värdet är minst 35 miljoner, baserat på auktionspriser. Foto: Ferrari