VW-bilar fram till 2020-21 släcks ner från nätet

Nu visar det sig att nästan nya bilar från flera märken kan drabbas av nedsläckningen av 3G-nätet. Värmare och viktiga säkerhetsfunktioner som nödsamtal slås ut. Och någon lösning för att uppgradera bilen till 4G-finns inte. 
– För Volkswagen Personbilar kan man säga att det gäller flera olika modeller som producerats fram till 2020-2021, säger informationschef Marcus Thomasfolk. 

Många tror att bara äldre bilar drabbas när 2G- och 3G-näten i Sverige nu släcks ner. Men även nästan nya bilar kan drabbas. Carup rapporterade i helgen att ett flertal modeller från Volvo och Mercedes är drabbade. Mercedes modeller fram till 2018 kommer att tappa kontakten med nätet. SOS-samtal och apptjänster slutar därmed att fungera. 

Nu visar det sig att även Volkswagens bilar av ännu nyare årsmodeller kan drabbas av 3G-nedsläckningen. Vissa Volkswagen-modeller tillverkade så sent som 2020-2021 kan ha 3G-modem och därmed tappa kontakten med nätet när 3G-nätet släcks inom kort. 
– När dessa nät stängs ned så kommer de påverka olika funktioner i samhället som är beroende av denna kommunikationsstandard – i detta ingår även uppkopplade tjänster i bilar som har denna teknik, säger Marcus Thomasfolk. 

När 3G-nätet släcks slutar bilens e-callsystem som själv kan larma SOS vid en olycka att fungera.

Från den 31 mars 2018 finns EU-krav på att alla nytillverkade biltyper ska ha e-call nödsamtalsfunktion för att kunna kontakta SOS vid en olycka eller nödsituation. Bilen ska själv larma sin position vid en allvarlig olycka, och de åkande i bilen kan aktivera en SOS-knapp som ringer ett nödsamtal. Denna viktiga säkerhetsfunktion slås ut när bilen tappar kontakten med 3G-nätet. Även värmare, körjournaler och fjärrlåsning som styrs från appar slutar att fungera om bilen har 3G-modem. 
– Tjänster som kan komma att påverkas är de fall där man använder en applösning för kommunikation med bilen. I flera fall kan dock till exempel parkeringsvärmare fjärrstartas ändå då de flesta modeller har fjärrkontroll till denna funktion.

Volkswagen är långt ifrån det enda bilmärke som använt 3G-modem i sina bilar långt efter att tekniken försvunnit från våra mobiltelefoner. För den som äger en bil som bara är 3-4 år gammal kan det kännas bittert att tappa viktiga funktioner. Och ytterst få biltillverkare kan idag erbjuda uppgradering till 4G. 
– Vi kan också säga att vi, såvitt vi vet just nu, inte har möjlighet att erbjuda en lösning för att konvertera bilar i efterhand till 4G-standard, uppger Volkswagen. 

Exakt vilka bilmodeller som är drabbade kan Volkswagen ännu inte ge en lista på. För att vara säker på hur just din bil påverkas av 3G-nedsläckningen kan du behöva kontakta en återförsäljare, det kan skilja sig åt mellan olika modeller och tillverkningsdatum.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester