Volvos tunga succé fyller 30 – 1,4 miljoner sålda FH-lastbilar

Nu fyller tungviktaren Volvo FH30 år. Den svenska lastbilen är en av de mest framgångsrika modellerna någonsin. Hela 1,4 miljoner lastbilar har sålts, idag finns Volvo FH med upp till 750 hästkrafter. 

Volvos mest sålda lastbilsmodell någonsin firar 30-årsjubileum. Totalt har det sålts nästan  1,4 miljoner lastbilar på ett 80-tal marknader över hela världen. När modellen kom satt den en ny standard. 30 år senare är Volvo FH ikonisk, enligt Volvo själva.

– Volvo FH är det perfekta exemplet på ett kundfokuserat tänkesätt och en lastbilsmodell som har tänjt på gränserna i 30 år. Inom alla viktiga områden som förarkomfort, bränsleeffektivitet, säkerhet och produktivitet har vi aldrig slutat att förbättra denna lastbil. Jag är väldigt stolt över att våra kunder idag kan beställa Volvo FH med el-, gas- och dieselmotor, säger Roger Alm, VD för Volvo Lastvagnar.FH-serien lanserades med ett helt nytt chassi och en design som möjliggjorde flexibla lösningar för olika transportapplikationer. Den nya drivlinan hade en helt ny 12-liters motor (16 liter för Volvo FH16), och den helt nya hytten innebar kraftigt förbättrad aerodynamik och förarkomfort.

Innovationerna har fortsatt genom åren, alltid med Volvos värden säkerhet, kvalitet och omsorg om miljön som utgångspunkt. Milstolpar under de senaste tre decennierna inkluderar krockkudde för föraren, den automatiska växellådan I-Shift och Volvo Dynamic Steering, som ger enklare styrning och förbättrad manövrerbarhet. Idag har toppmodellen Volvo FH16 en 16-litersmotor på 750 hästkrafter. Den finns också som elektrisk lastbil med 666 hästkrafter och en räckvidd på 30 mil. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester